Smeltende polen. Impressie.

De Noordpool is voor driekwart verwaterd.
IJsberen dartelen in een afgepaald stuk zee, waar in het gekoelde water ijsbanen geplaatst zijn -tweedehands gekocht in Heerenveen, afgewisseld met imitatie ijsbergen van papiermaché die waterdicht verglaast zijn met doorzichtig koudstaal. Een dierenliefhebberige grootverdiener doneerde voor een paar duikplanken et voilà.  Opvang voltooid.
De ijsberen zijn getraind.  Ze halen zelf de blikken kerstsneeuw uit noodkastjes wanneer het oergevoel hun te machtig wordt, dan gooien ze sneeuwballen naar de vossen door wie ze uitgelachen worden vanaf de oprukkende toendra’s, een mals duifje in de bekkies.
De gezamenlijke regeringen bekijken nieuwe voorstellen voor het behoud van de pool maar, zoals een snugger lid al zei, als alles smelt is er geen pool meer. ‘Toch?’

Op de zuidpool komen de eerste groene punten door het laatste restje vorst. Voorlopig alleen ijsbloemen. Cactussen, palmbomen en passiflora worden eind dit jaar verwacht.
De laatste pinguïns kruipen bij elkaar, bang in een azc te worden gestopt. Huiverend slaan ze hun minivleugels om elkaar heen.
Een groepje eeuwelingen heeft toestemming gevraagd een paar Mexicaanse hallucinogenen te mogen kweken daar zij geloven dat Castaneda’s trips juist hier tot hun recht komen. De zon en de bloemen, love and peace weet je wel en halleluja, ideaal voor een maagdelijk land.
De gezamenlijke regeringen beraden zich nog, ze overdenken wat het beste is voor Antarctica, hun land en voor henzelf.

18 gedachten over “Smeltende polen. Impressie.

   • Nee, ik neem het zeker niet letterlijk, maar er zijn veel enge toekomstbeelden over de smeltende polen die wel serieus bedoeld zijn.
    Ik ben heel benieuwd naar het boek van Salomon Kroonenberg http://www.atlascontact.nl/boek/spiegelzee/ waarin hij duidelijk maakt dat het vaker voorgekomen is en dat de rol die de mens daarin speelt niet zo sterk is als men doet voorkomen. Hij was vanmorgen op tv in WNL op zondag en ik ben nieuwsgierig geworden.

    Geliked door 1 persoon

     • Niemand weet alles. Maar over de zeespiegelveranderingen in vroegere tijden zal hij wel gelijk hebben, daar zijn ook wel bewijzen voor gevonden. Het lijkt mij interessant om te lezen en voor de rest vorm ik mijn eigen mening. Die heb ik natuurlijk al, maar wordt toch altijd weer beïnvloed door nieuwe kennis. Dat we ijstijden hebben gehad maakt ook wel duidelijk dat klimaatveranderingen niet nieuw zijn. We kunnen daar misschien wel invloed op hebben, maar ook zonder onze invloed gebeurt er van alles. Waar we het kunnen tegenhouden of vertragen moeten we dat doen of in elk geval proberen, maar behalve dat onze invloed maar beperkt is, kunnen we ook niet terug naar de middeleeuwen……. we zijn gewend aan ons leven zoals het nu is, met stroom, gas en schoon water……. daar zijn aanpassingen in mogelijk, er zijn mogelijkheden om op andere manieren stroom op te wekken, maar zonder kunnen we niet meer. Het blijft een moeilijk onderwerp, omdat we met zoveel dingen te maken hebben en nog lang niet alles weten.

      Geliked door 1 persoon

 1. Er zijn momenteel modellen in omloop die zich baseren op oud bodem/ijsonderzoek. Voorafgaand aan een nieuwe (kleine)ijstijd gaan de temperaturen normaal ook omhoog. Cycli die uit de historie zijn bewezen. Vanaf 2030 wordt het flink kouder en groeien de Polen weer aan. En sneller dan we wellicht zouden wensen. Kennelijk ging het ook zi voor de 16/17e eeuw toen het ijs o.a. de hele Zuiderzee zodanig bedekte dat er niet kon worden uitgevaren door de V.O.C. Veel van de verhalen over het klimaat worden ook gebruikt door politieke stromingen die daarmee hun beleid willen doordrukken. In Siberie was het dit jaar zo koud als men nog nooit had meegemaakt overdag. Kortom was is waarheid….

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik dacht even aan de verkeerde Polen, deze zijn meer noord en zuid.
  Maar je schrijft dit nu met gekkigheid, maar er komt een generatie die het alleen zo of via de film kan bekijken.
  In een historisch natuurprogramma. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik weet het zo nog niet. Ik zou eerder geloven dat de natuur ons zou vernietigen dan zichzelf, wat bij het smelten van de polen misschien wel allebei zal gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zeker, de natuur is zich niet eens van ons bewust.
  Ik denk (hoop) dat er tijdig oplossingen komen, hetzij natuurlijke, hetzij door menselijke reddingen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.