Pasen

Pasen

Kom, dacht ik, laat ik iets stichtelijks schrijven ter ere van het paasfeest.
Niet over de lijdensweg van J.Chr. Het gesar, de doornenkroon en de kruisiging waren weliswaar van triviale orde (las ik ergens) maar wij werden er op school jaarlijks mee volgepropt en ik heb in onze houding nooit iets bespeurd van stichtelijke invloeden.
Over de verrijzenis dan? Tja. Mooi, veelzeggend, verheugend. Ook dit hoorden we elk jaar uitentreuren.
Lente, dat is een mooi paselijk onderwerp en iedereen begrijpt de symboliek, ook nietchristenen kenden een nieuw-beginviering met fikkies stoken ten behoeve van licht en liefde. Vandaar de eieren, ze moeten tenslotte iéts broeds  voorstellen alleen snap ik die kleuren niet. Een verwijzing naar alle mensenrassen? Ik roep maar wat want wat heeft een ei met een baby te maken, toen mijn moeder ons broertje kreeg lag hij kant en klaar in de wieg, herinner ik me.
Het is nog steeds niet stichtelijk. Ik geef het op.
Er is nog een haas in het spel, haha, daar trapten we niet in. We wisten niets van een groengroen knollenland laat staan dat we de link met lente begrepen en al helemaal niet die met Jezus’ opstand uit de dood.
Als katholieken verzwegen we het beest.
Zagen we hem later in alle winkels verschijnen. Herrezen. De naäper.
=
Mooie en warme paasdagen, dat wens ik iedereen toe..

21 gedachten over “Pasen

 1. Er zijn zoveel verschillende verhalen over de oorsprong van al die dingen doe niks met de bijbel te maken hebben……… ik ga toch maar uit van het christelijke verhaal en neem de paashaas, de gekleurde eieren, kuikens, paastakken en al die gezellige dingen er gewoon bij.
  De Passion vond ik donderdag weer erg goed. Overigens vind ik de Mattheüspassion (en Johannespassion) ook erg mooi…. heel anders , maar erg indrukwekkend.
  \Ik wens jou ook mooie paasdagen, ik ben bang dat de warmte van de verwarming moet komen, maar ach…. het weer hebben nu eenmaal niet in de hand.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben even herrezen vandaag! Dagje vrij omdat ik getrouwd ben met een Paaskind, of euh….ze is vandaag jarig. Ik hoop dat de tapa’s vandaag niet gekleurd worden, maar de wijn mag rood als bloed zijn 😉 Prettige Paas!

  Geliked door 2 people

 3. Ik heb het ook nooit begrepen dat van die paasklokken, paashazen en eieren. Het ei staat misschien symbool voor nieuw leven… nieuwe lente? Ik laat het aan mij voorbijgaan… De zon laat zich niet zien en het waait hier ijzig koud. We houden het knus binnen bij de kachel. Ook voor jou nog een gezellig winters paasweekend.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ben je ook bij de nonnen naar school geweest? Al die verhalen over marteltuigen en zwepen en zo. En dat mochten we dan nog tekenen ook.

  Moesten ze nu in de scholen nog maar een poging in die richting doen, het internet zou te klein zijn.

  Hazen en wat dan ook, komen er bij ons niet aan te pas. Of beter kwamen, er zijn hier geen eierrapers meer. In elk geval de eieren kwamen hier met de klokken.

  😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik denk dat als je iets teveel krijgt opgediend, de betekenis er van helemaal niet tot je door dringt. Als zwaar katholiek opgevoed jonkie was deze periode er een van veelvuldig kerkbezoek en nadenken over het lijden van. Toen ik op mijn 14e een streep zette onder al dat gedoe voelde dat bevrijdend aan. Ik kijk met aandacht en genoegen naar The Passion. Meer uit een soort eerbied dan met het gevoel dat het allemaal ddw zo is gegaan. De symboliek belangrijker dan de feiten. Die eterij is er gewoon aan toegevoegd, net zoals de Kerst (wat lijkt dat maar kort geleden..) niet veel anders is dan het Lichtfeest van de Germanen met wat christelijke componenten. Maar genieten doen we er van. Met de familie, goede vrienden, lekker eten en de hoop dat de vrede in ons aller harten zal zitten en blijven….

  Geliked door 2 people

 6. Weer Vreemd mijn reactie is niet verschenen, net als de mensen onbegrijpelijke gebeurtenis.
  Pasen is weer voorbij, wat volgt is afwachten, de bijbel is daar wel vaster in. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.