Rondje om de aarde. Toepasselijk oudje bij storm.

Het stormde; een taaie wester die de meeste mensen binnen deed blijven.
Overdreven leek me maar toen ik voor een boodschap naar het dorp ging waaide ik van lantaarnpaal naar bushalte naar stopbord, waaraan ik me telkens vastklampte. De wind was sterker dan ik verwachtte.
Tenslotte verloor ik.
Ik vloog de lucht in, samen met een paar andere overmoedigen.
Hah! Niets konden we uitrichten tegen deze windkracht.
We werden op een kluitje geblazen en vlogen naar het oosten. Angstig grepen we elkaars handen, keken fronsend naar het Ruhrgebied onder ons en waaiden verder. Boven Polen kwamen we in een wolk van zloty’s terecht; we staken er geen vinger naar uit, verbaasd als we waren dat ze nog in gebruik waren al was het maar door de wind.
De storm joeg ons door, almaar door, we zagen Moskou; Russen zwaaiden naar ons, ze leken het heel gewoon te vinden dat er een trosje mensen door de lucht vloog. Even dachten we Poetin te herkennen maar het was iemand anders met een muizengezicht.
Een lid van ons groepje begon te klagen over de kou; inderdaad had hij ijspegels aan zijn neus hangen maar we wisten niet beters te doen dan zijn colbertje dicht te knopen. Wie had ook gedacht dat we de lucht in zouden worden geblazen?
De storm liet niet af.
De Beringzee kwam in zicht.  Mijn god, de kou golfde op ons af en we doken diep in onze kragen. Ach, steunde een man, was ik maar bij moeders thuis gebleven. Hij werd er niet warmer van.
Canada. Sneeuw, ijs en nog meer wind, zowel Franse als Britse maar de laatste had meer kracht en blies ons de oceaan over.
Ierland, Engeland, een piloot van een Ryan Air toeterde en stak zijn hand op. We knikten, onmachtig terug te zwaaien met onze verkleumde armen.

En toen, toen ging hij liggen, heel zachtjes en we landden voorzichtig in de straten van ons dorp.
Op de tenen liepen we naar huis, bang hem weer wakker te maken.
==========
==========
Krachtige windstoten
   

30 gedachten over “Rondje om de aarde. Toepasselijk oudje bij storm.

      1. Was eind januari, mijn vader was die dag gestorven en even later woei het fietsenschuurtje dat hij gemaakt had de lucht in…. op weg naar huis moest om schuttingen en andere dingen heen rijden,,,, doodeng en het was al zo’n nare dag voor ons (hoewel het voor mijn vader goed was dat er een eind aan kwam hoor, maar ja, het blijft toch moeilijk),

        Geliked door 1 persoon

          1. Precies, het was zo’n rare dag, alles was anders dan normaal….. een meisje aan de overkant, een jaar of 4 ouder dan Edwin zou die dag met ons mee omdat haar moeder niet op tijd thuis zou zijn, was nooit eerder gebeurd en natuurlijk was dat goed, maar ja…. toen moesten we naar Purmerend, waar mijn vader gestorven was en ik wist niet of ik zelf wel op tijd terug was….. juf regelde dat die twee bleven wachten tot ik er was….. op de terugweg ging het steeds harder waaien, totdat het echt eng werd. Nee, dat vergeet ik nooit!

            Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.