Ex-pedo’s.

Vanavond keek ik naar Louis Theroux op NPO3,  20.30 u.
Hij bezocht een locatie in California, waar zedendelinquenten verblijven nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Het ging om zwaardere misdrijven.

Voor veel mensen is die straf geen probleem, toch vond ik het triestig.
Uiteraard vind ik dat er gestraft en behandeld moet worden, en nee, ook ik zou geen ex- pedofiel in een straat willen hebben waar kinderen wonen. Dat geeft meteen de uitzichtloosheid aan waarin deze mensen zich bevinden.
Na veel behandelingen was er 1 die weg mocht en voor wie een woning werd gezocht. Na een jaar was het nog steeds niet gelukt, huiseigenaren werden bedreigd als ze een woning aan hem zouden verhuren.
70 % van de andere bewoners weigeren therapie. Ze zien er geen heil in of beschouwen  zichzelf niet als afwijkend. Zij verblijven daar waarschijnlijk de rest van hun leven.
Wat moet een maatschappij met hen? Lang niet allemaal komen ze genezen uit gevangenschap. Een bejaardenhuis is misschien een oplossing? Dat zal niemand willen. Een speciaal kamp voor ze inrichten? Stel je de overvallen voor van  wraaknemers, echte en opgefokte sensatiezoekers.
Het is onoplosbaar, lijkt me. Bij zedendelicten denk je als leek eerder aan een smerige eigenschap dan aan een ziekte en je gelooft niet dat zo iemand beter wordt, hoe hard therapeuten er ook aan werken.
Dus,  opgesloten voor altijd, eigen schuld dikke bult?
Tja. Misschien wel. We willen onze kinderen beschermen,  logisch.
Maar het is een rot idee dat er geen andere oplossing voor handen is.

11 gedachtes over “Ex-pedo’s.

 1. Ik ben het helemaal met je eens……..voor eeuwig verbannen is ook niet goed,,, maar bij een kinderrijke buurt heb ik ook mijn bedenkingen! Wie na behandeling min of meer genezen wordt verklaard zzal toch ergens moeten wonen.
  Ik denk dat genezen vooral betekent dat ze inzien dat het verkeerd was wat ze deden en dat ze zelf niet weer in de oude fout willen vervallen en dus niet toegeven aan hun gevoelens, want ik kan mij nauwelijks voorstellen dat ook die gevoelens volledig weg zijn!
  Er zijn genoeg pedofielen die er verder niks mee doen, waarvan niemand het zelfs weet dat ze zo zijn……dat moet ook kunnen met “genezen” pedofielen, ze zouden die kans moeten krijgen. Ik vind wel dat ze onder controle moeten blijven….. zich regelmatig moeten melden en een telefoonnummer bij zich moeten hebben wat ze kunnen bellen als ze bang zijn zichzelf niet meer in de hand te hebben.
  Levenslang opsluiten als er een grote kans is dat ze niet vervallen in hun oude gedrag is vind ik niet goed….. ze moeten toch een kans krijgen, hoe moeilijk dat ook is!

  Like

 2. Moeilijk. Contrôle, vanzelfsprekend. Wij kunnen herhalingsgevaar niet inschatten dus willen we geen risico’s nemen. Therapeuten weten het ook niet altijd precies, zij gaan af op ervaring. Dat hoop je dan maar.
  Overigens ging het hier om zwaardere gevallen, ook wonen ze vrij gerieflijk maar wel achter prikkeldraad.
  Hoe zouden ze dat in andere landen oplossen?

  Like

 3. Moeilijke kwestie. Ik heb iemand gekend… hij werd overal uitgesloten, maar ook al deed hij niets meer fout in zijn oude dagen, af en toe werd hij flink aangepakt langs straat, in de winkel,… de laatste keer in een restaurant. Vervolgens heeft hij zich onder een trein geworpen… Ik denk dat er nooit meer een weg terug is voor pedofielen die iets hebben uitgevreten. Ook al volgden ze therapie… vooral hun slachtoffers die ondertussen groot zijn geworden, zitten boordevol wrok die vaak nooit meer overgaat;

  Like

 4. ms zegt:

  Daar schrijf je wat. Er zijn zoveel aspecten die in overweging moeten genomen bij het overdenken van zulke situaties en uiteindelijk is de juiste oplossing nooit voorhanden.

  Het begint al bij diegenen die niet willen erkennen dat zij in de fout gaan. Ze vinden het natuurlijk. Op dat ogenblik is de maatschappij wel verplicht tot drastische maatregelen.

  En een ziekte? Ik denk eerder een geaardheid. En die willen genezen is dan al een even onbegonnen werk dan diegenen die denken dat ze homofilie kunnen genezen.

  Het grote probleem is dat deze mensen aangetrokken worden door een uitermate kwetsbare groep, die nog geen verweer heeft. En dat moet de maatschappij dan doen. Ik denk dat deze mensen dan niet vragen om in een omgeving met kinderen te gaan wonen. Dat ze het uit zichzelf wel weten.

  En diegenen die altijd iemand moeten uitsluiten omdat ze anders zijn? Die zullen sowieso iemand uitsluiten. Als er geen pedofielen meer zouden zijn, zou het om andere mensen gaan die niet in hun straatje passen.

  Vanwaar al die haat overal en altijd? Juist. Diegenen die denken dat zij mogen bepalen hoe de anderen moeten leven.

  Like

  • De denkwijze van veel van hen is inderdaad een levensgroot probleem. Het huisvestingsbeleid is mede daardoor zo moeilijk dat er amper een oplossing kan worden gevonden.

   De haat en nijd van een groep mensen die anderen hun wil proberen op te leggen is ook problematisch, zij het van een andere orde.

   Like

 5. Wij maken om voor de hand liggende redenen groot onderscheid tussen de pedo en de verkrachter die uit de bosjes duikt op jonge meiden. We maken onderscheid tussen de pedo en de potenrammers. We maken ook onderscheid tussen de pedo en de extremist die een ander het leven ontneemt op basis van doctrine of geloof. Dat blijft een beetje vreemd. We vinden een echte ontvoerder of crimineel desnoods aardiger dan een pedo. Maar gaan wel (50% van ons allen) naar de kerk, welke gezindte ook. Kwamen uit die hoek niet de meeste pedo’s voort? Kortom, we zijn zeer inconsequent in ons denken. En als iemand een straf uit heeft gezeten moet hij een nieuwe kans krijgen. Maar ik ben ook een mens, met gevoelens, liever niet naast mij. Domweg omdat ik niet zo vergevingsgezind ben……:)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.