kleding

Schortstory

Mijn moeder had een gebloemd exemplaar, U kent ze misschien nog.  Grote lappen met kruisbanden over de rug. Het bovenstuk fungeerde als (veiligheids-)speldenkussen en de rest als poetsdoek voor alle voorkomende nattigheden. Kleingerei zat in een zak: afgebrande lucifers, stukjes garen, knopen, spijkers, restje sunlight, wcpapiertjes, centen. Er werd veel gebruik gemaakt van het schort.  Mocht ze haar handen vol hebben dan pakten we zelf een punt om gezicht of schoenen  af te vegen.

Het was heel wat anders dan het wijduitstaande schortje dat we op de MULO moesten maken, in het kader van ‘we geven de meisjes iets extra’s mee.
Tja, goed bedoeld. Beetje ouderwets maar ach, we hielden er een kittig kledingstukje aan over. Op eigen houtje knipte ik de hoeken rond en en zette er een kantje aan. Moeder fronste. De lerares ook. De directeur keek me lang aan. Een paar meisjes werden verlegen. Te laat dacht ik aan Franse dienstmeisjes met hoge hakjes en plumeau, gekleed in een kort schortje-met-kant, van wie wij dachten dat ze pornosterren waren.
Enfin, we waren niet wijzer.
Later leerde ik het jasschort kennen. Een gruwelijk en ouderwets kledingstuk maar uiterst doelmatig. De betreffende huisvrouw had nòg meer spullen bij zich,  de helft van haar keuken tot de knijperbak aan toe. Ze zou zomaar de baby in de zakken kunnen bewaren.
Het schort is intussen uitgegroeid tot sloof voor beroepsmensen en tot hip keukendingetje.
Ik gebruik het bij bakken en braden.
En vind er alles in terug wat ik kwijt was, van karrenmunt tot half brood.

17 gedachten over “Schortstory

 1. Als kleuter had ik al een schortje met die kruisbanden….. met een heel grote zak voorop. ik was er apetrots op!
  Later moest ik een wit jasschort dragen in de drogisterij waar ik werkte….. die van de mannen gingen naar de wasserij, die van de vrouwen moesten zelf gewassen worden (oké, die van de mannen waren van veel dikker materiaal, maar toch…..) .
  Nu gebruik ik zo nu en dan een schort….. als ik mooie kleding aanheb en het kan spetteren…… het meest gebruik ik het kunststofschort van één of ander drankmerk…. stevig, goed op maat te maken (de hoogte bij de hals) en een doekje erover en het is meer schoon!

  Geliked door 2 people

 2. Voor mijn gezicht schaam ik mij weer niet. Al kijk ik nooit in een spiegel.

  De prangende ogen van de boerkadragers bij mij in de buurt vind ik vooral sexy.
  Mijn ogen worden vooral als streng ervaren …..

  Vrolijke groet,

  Geliked door 2 people

 3. Er zijn heel wat traantjes mee gewist, neuzen schoon gemaakt, (denk het niet bij mijn moeder) het schort waar alles mee kon.
  Ach meiden doen graag dingen die ze niet mogen, anders kunnen ze later nooit de lieve moeder worden. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Schorten ken ik vooral van mijn oma. Die droeg ze altijd als ze in huis rondliep. Vond ze handig. Maar ja, die vrouw was in mijn jeugdige ogen al oud toen ik me haar bewust werd. Overigens werd ze uiteindelijk 95 geloof ik, dus nog lang meegemaakt. Maar dit terzijde. Een schort is nu meer iets voor dames die hun schoot willen beschermen tegen evt. spattend vlees of zo. Ik zie het hier in huis nooit meer. En als man……? Nee, ik draag ze niet…Het idee….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.