Allerheiligen en allerzieligen.

1 En 2 november, op school jaarlijks een vaste verspreking. Dat bekte lekker.
Het gaf ook blijk van weinig belangstelling en begrip voor deze dagen.  De meeste kinderen hadden een dooie opa,  oma of opoe; dat was jammer maar voor veel van ons de gewone gang van zaken. Pas bij het ouder worden besefte je de waarde van gedenken, het even stilstaan bij  iemand die ooit was, die je misschien meer miste dan je besefte.
Het feest Allerheiligen was nog minder van belang. Er waren er zovéél. De een beschermde je nog beter dan de ander, het was niet bij te benen.   De     Litanie_van_alle_Heiligen  was te lang om te onthouden en dat hoefde ook niet. Trouwens, we konden toch niet aan hen tippen.
Stel je voor.
Wat wil jij later worden?’
‘Heilig.’
Wie zou dat geloofd hebben?

link litanie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Litanie_van_alle_Heiligen

Advertenties

15 gedachtes over “Allerheiligen en allerzieligen.

   1. Ik zie het niet elk jaar, maar een sliert mensen in allerlei kleding van lang geleden met de dood voorop trekt hand in hand door de straten en mensen kunnen zich erbij aansluiten. Hier en daar klopt de dood op de deur (dit is wel afgesproken, want sommige mensen zouden zich echt kunnen doodschrikken 😀 )….. ik denk dat ik dit jaar weer eens ga kijken.

    Liked by 1 persoon

  1. Dat is ook een zinnig gebruik. Voor ons hoeft het niet plechtig maar het idee van gezamenlijk gedenken is mooi. Tegenwoordig organiseren begrafenisondernemers ook iets dergelijks.
   De katholieken hadden wel wat veel kerkelijke gebruiken, als kinderen begrepen we ze ook niet allemaal.

   Liked by 1 persoon

  1. Ah…. jaaaaa, nu begint het te dagen…… heel vaag klonk het bekend, maar in verband met onze dodendans zat ik helemaal op het verkeerde spoor hahahaha…….. maar na je uitleg weet ik dat ik de naam wel eerder gehoord heb…… maar eerlijk is eerlijk, ik zou er zelf nooit opgekomen zijn.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s