Facebook


Op Facebook had ik een stuk of wat prettige contacten die zinnige en/of humoristische berichten plaatsten.
Gaandeweg kwamen er andere bij en weer andere. Sommige wees ik af maar je kon er niet altijd onderuit. En daarmee kwam ik af en toe in een circuit van zwijmelarij.
Wie kent ze niet, de bulk aan poesjes en eendjes en beertjes en reddende hamsters, schattig hoor maar de eigen katten waren me liever en gezelliger.
Een paar zijn echt aardig, je wordt er alleen zo gaar van. En ook lacherig terwijl je niemand wilde beledigen. Zie onder.

Een willekeurig fotootje. Je kunt er een animatie van maken (ik niet), een zoet muziekje erbij doen en een tekst onder laten lopen:

‘Het verdrietige cosmeaatje, alleen en verlaten in een eindeloos stenen landschap, zoekt en krijgt troost van een bejaard blad dat liefdevol het bloempje beschermt. Samen trotseren ze weer en wind tot ze vervliegen. Trouw tot in de dood.
Wat is de natuur toch mooi en wreed tegelijk.’

En je hebt een fb-berichtje dat een boel like-jes krijgt.
Ik zie de antwoorden al voor me.
‘Prachtig, dankjewek voor het delen.’
‘Mooi zeg, fijn dat je dit plaatst.’
‘Heerlijke natuur die zichzelf oplost; waarom wij niet?’
‘Dit is genieten!’
‘ach, dat arme bloemetje…’
‘Zo lief van dat blad…’
‘Zo ontroerend meis, je weet me te raken. Dank je.’
‘ja heel mooi van dat bloemetje dat blad ook’
‘En zo poétisch…..’
‘precies, net een gedicht’
‘Hepput gedeeld’
‘Schitterend, jij hebt oog voor kunst…’
enzovoort.
Het is niet de voornaamste reden dat ik fb verliet maar speelde zeer zeker mee.

14 gedachtes over “Facebook

 1. Ik had er ook genoeg van en wiste alles. Een maal per week bekijk ik wel de berichten en foto’s van mijn vele nichtjes en achternichtjes/neefjes. Ik vond het niet meer leuk wanneer ik spanning ondervond bij collega’s en vrienden omdat ik bijvoorbeeld iets niet deelde… Pfff… Toen iemand mij ter verantwoording riep via Messenger waarom ik zijn berichten niet had geliked of gedeeld was ik er helemaal klaar mee. Wat een opluchting. Van FB kreeg ik alleen maar ergernis.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hahaha…….stiekem mis je het toch en daarom ben je voor jezelf begonnen!
  Gelukkig heb ik nooit gezeur omdat ik dingen niet deel of like, kom op zeg, ik moet toch zelf weten of ik dat doe…….
  Ik vind facebook nog steeds leuk, maar komt niet i.p.v. mijn weblog. Maar ik heb er ook wel ‘vrienden’ tussen zitten waar ik echt niks mee heb, maar ach…. ontvrienden vind ik weer te ver gaan

  Geliked door 1 persoon

   • Je schrijft er reacties bij die in het echt er ook zeker bij zouden staan hahaha. En er is altijd wel iemand die ‘meis’ schrijft….. een woord wat ik niet uit mijn strot krijg en wat mij ook moeite kost om te schrijven 😀
    Er is natuurlijk een hoop nep op Facebook…… ik ga niet zeggen dat ik iets goed vind als ik dat niet vind…… daarom reageer ik bij sommige mensen niet vaak, want ik wil dingen niet afkraken, maar ga ook niet zeggen dat ik het geweldig vind als dat niet zo is. Als het om een mening gaat waar ik het niet mee eens ben wil ik nog wel eens tegengas geven.
    Ik weet dat ik periodes heb dat ik erg veel plaats op Facebook….. wie daar moeite mee heeft die mag mij best ontvrienden. Als ze in het echt ook vrienden zijn vind ik het wel fijn als ze het even melden, anders zou ik kunnen denken dat er meer aan de hand is.
    Ook de overgevoelige mensen heb ik er bij zitten….. ik heb er eentje bij die bijv. echt alles dierenmishandeling vind….. ik ben zeker tegen dierenmishandeling, maar die maakt overal een probleem van. Zet een hond op de foto met een gek hoedje op en het is al dierenmishandeling….. terwijl sommige honden daar echt geen moeite mee hebben en die dat wel hebben daar is het hoedje al af voordat je een foto kan nemen. Daar reageer ik ook niet vaak….. maar er blijven er nog heel veel over waar ik een prima contact mee heb, dus het leuke heeft bij mij veruit de overhand.

    Geliked door 2 people

 3. Eigenlijk is dit volledig aan mij voorbij gegaan. Ik ben om een andere reden een jaar of 6 terug volledig gestopt met facebook. Voor die tijd had ik mijn bedenkingen en gebruikte ik geen eigen naam, verzamelde ik geen faceboekvriendjes en deed ik niet aan dat lijken. Op een like of een waarderingsterretje onder een blog klik ik overigens ook nooit. Ik vind het niet alleen kinderachtig en maar ik wil een blogger (m/v) ook niet beinvloeden, zodat bezoekers meer naar de mond wordt geschreven. Eigenlijk begint daar de ellende al. Mensen willen graag aardig gevonden worden en het aantal likes is een meetmethode daarvoor. Dat levert uiterindelijk nietzeggende positivo-berichten op, waar ik niet op zit te wachten.

  Geliked door 1 persoon

  • Een like onder een logje vind ik wel prettig, het drukt -voor mij- simpelweg de waardering uit voor het onderwerp of schrijftrant. Niet meer dan dat. Op facebook was dat wel het geval, vandaar dat overdreven en irritante gezwijmel in mijn voorbeeld. Waardering kan ik aflezen aan de statistieken waarop het aantal bezoekers staat aangegeven.
   Overigens accepteer ik de tijd waarin we leven waarin we onmogelijk de privacy kunnen bewaren. Dat was in het pré-electronische jaren ook niet mogelijk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.