vroeger?

Vroeger, toen alles beter was?


Dat schijnt  te hebben bestaan volgens sommige mensen, je leest het hier en daar.
Er moet een overzichtelijke wereld zijn geweest, vroeger. In hùn vroeger.
Een eigen land dat iedereen bbb bood, waarin ideale zorgtoestanden heersten, doorlopend naasten-  en dierenliefde beoefend werd en de natuur nog ‘natuur’ was. Kinderen waren gehoorzaam en alle ouders kenden feilloos het opvoedersvak. Eventuele problemen waren voer voor politici.
Buitenlanders bestonden niet, men sprak één taal.
Waarom kende ik dat land niet? Waar lag het dan? Ik ben hier geboren en opgegroeid en zou het toch moeten kunnen vinden?
In gedachten rijd ik de omringende plaatsen af, in alle windstreken, buitengebieden en dichtbevolkte regio’s en zoek daar herinneringen aan vroeger. Dat zijn er velerlei, goede en slechte maar nergens tref ik dat grote geluksoord dat er moet zijn geweest.
En waarnaar ik nooit liefhebbers terug zie gaan.  Voldoende reden om aan het bestaan ervan te twijfelen.

12 gedachten over “Vroeger, toen alles beter was?

 1. We verlangen terug naar een land waar rust en orde heerst, waar wat wordt opgebracht door de bevolking terugvloeit naar die bevolking. We willen veiligheid, rust, werk, een woning, een toekomst voor onze kinderen. Vrede! Na de jaren zestig veranderde onze wereld. We kregen te maken met hoogconjuctuur, alles kon, de armoede verdween (optisch) en de welvaart kwam. En daarmee ook de stromen mensen die wilden meeprofiteren. Op zich zagen we daar geen kwaad in, we noemden ze ‘gastarbeiders’. De meesten daarvan kwamen uit christelijke landen, en als ze hadden gedaan wat ze geacht werden te moeten doen vertrokken ze ook weer. Dat werd anders met de nieuwe gastwerkers. Die bleven, en namen hun geloof mee. De islam. Voordien van nul tot generlei invloed, nu ineens een factor om rekening mee te houden. We zagen ook dat deze groepen niet integreerden. Er werden geen gemengde huwelijken gesloten, het geloof dominant, dan de eigen cultuur en ergens een kleine band met het nieuwe land. Geen van ons kent intiem of zoals dat gaat tussen vrienden of vriendinnen, een mens uit die cultuur. Waarmee we gelijkwaardig om kunnen gaan. Toen kwam de halve Surinaamse bevolking, daarna nog 40 of meer landslieden. Het werk werd krap, de banken tilden de boel, de banen verdwenen, de huizenwaarde werd ontdaan van zo maar 10-25%. Pensioenen verdampten, werkloosheid groeide. En intussen bleven we de grenzen open houden. En kijken toe terwijl de maatschappij elke vorm van veiligheid of zekerheid kwijt raakt. Het is dus geen wonder dat we terugverlangen naar vroeger. Ook al willen we niet terug naar die spuitjesgeur van de jaren vijftig, en al helemaal niet naar de tijden dat geloven dominant waren in onze samenleving. Dat nooit weer! De wereld is niet hetzelfde gebleven. Ik groeide op met angst voor de Russen, met de frustraties over wat de Duitsers hadden gedaan. Geen idee wat kinderen van nu beleven. Maar vermoedelijk zijn ze niet naief. En dat is maar goed ook! Er woeden net even te veel oorlogen in de wereld om ons heen om dat te zijn…

  Geliked door 1 persoon

 2. Het idealiseren van vroeger, omdat men de huidige tijd niet meer begrijpt, is van alle tijden. Bij sommigen begint dat al vroeg, bij anderen wat later en weer anderen houden de flexibiliteit van geest om alles wat gebeurt in de context van het tijdsgewricht te zien. En tijdsgewrichten zijn eigenlijk altijd óf verrot óf mooi óf eigenlijk niet anders dan anders geweest, afhankelijk van de manier waarop ernaar gekeken wordt.

  Geliked door 2 people

 3. Nou Bertie, je maakt er maar wat van.

  Wij ( kinderen en ouders) luisterden elke zondag tijdens het diner (om een uur) naar GBJ Hilterman, tijdens het nuttigen van de wekelijkse kip met gebakken aardappels en doperwten ( sla en komkommer ook). Vader luisterde en schudde instemmend zijn hoofd, terwijl wij druk pratend , gillend soms tot de orde werden geroepen om een beetje rustig te zijn, zodat vader weer naar Hilterman kon luisteren. Mooie tijden hoor.

  Geliked door 1 persoon

 4. Veel mensen onthouden van vroeger vooral de goede dingen en van nu vooral de slechte dingen….. ja, dan was vroeger alles beter!
  Neem alleen het weer al, nu onthouden ze alleen het slechte weer …. 5 weken mooi weer en één regenweek is een slechte zomer voor veel mensen……. 1 zachte winters en we hebben nooit meer echte winter. Vroeger had je elk jaar sneeuw en ijs… wekenlang! Nou, vergeet het maar, ook toen waren er zachte winters…. en slechte zomers.
  Met andere dingen gaat het ook zo.
  Natuurlijk waren er vroeger dingen die beter waren, maar ook dingen die slechter waren. Wat vroeger een traktatie was is nu heel gewoon…. is dat vooruitgang?
  Iedereen verlangt denk ik wel eens terug naar vroeger, maar ik denk dat niemand echt terug naar die tijd zou willen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.