fiets

Fietsmisère

Nou moe.
Kom ik met een lekke band bij de fietsenboer, zegt ‘ie:  Ah, nieuw bandje. Is vanmiddag klaar mevrouw.
– Nieuw bandje?? Hij hoeft alleen geplakt te worden.
Doen we nooit meer,  we leggen er standaard een nieuwe band om.
– Deze zit er niet eens zo lang op.  Omdat het een elektrische is?
Bij alle fietsen; buitenband ook effe nakijken?
– Nee laat maar, die is nog goed.
Nouhou, eigenlijk….
– Neenee, niet doen. Ik gebruik hem toch  haast nooit.

Van anderen hoorde ik dat dit gewoon was.
Bij google las ik dat het inderdaad vaak voorkomt.  Toch niet overal, vanaf ca € 8 wordt op diverse plaatsen nog geplakt; wellicht scheelt het in prijs of je bij een keten of een particuliere fietsenmaker bent.
Ik stond er van te kijken dat ik zo achterliep.

Voorheen deed mijn man dit zelf, fiets aan de haken, plakken, zo gebeurd; alleen de elektrische karretjes waren wat lastiger.
Nu werd ik geacht dit zelf te doen maar ja, ik ben het verleerd.  Door echtgenoot’s ijver zakte mijn emancipatiepeil en daarmee de handigheid en ik was toch al zo links.
Enfin, de fietsenboer vaart er wel bij.
De kosten vielen me mee:  € 17,90 waarvan 10 euro voor de werkzaamheden.  Vertaling: het was in een vloek en een zucht gedaan.
Had ik dat vak ook maar geleerd.

14 gedachten over “Fietsmisère

 1. Dit is voor mij ook nieuw hoor, vorig jaar heb ik mijn band nog laten plakken, was ook zo gebeurd. Omdat ik halverwege een fietstochtje naar Volendam die lekke band kreeg en weer verder wilde deed hij het meteen. Hier maakt het wel verschil in prijs of de fiets daar gekocht is of ergens anders. Ik kan de band wel plakken, maar ik krijg hem er niet meer omheen…., dat schiet dus ook niet op!
  Ik ben links….. dus als iemand mij zegt dat ik twee linkerhanden heb dan beschouw ik daat als een compliment.

  Geliked door 2 people

 2. Onze fietsenmaker, firma Mak aan de Snelliuslaan, die plakt nog 🙂 Net als Ans kan ik het zelf, maar dat terugdoen van de buitenband… Zeker als het de achterband is ben ik er lang mee bezig. Ga ik liever even naar de fietsenmaker 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is goedkoper omdat een fietsenmaker er minder manuren in stopt naar het zoeken van het gaatje. Het wachten op het drogen en dan maar afwachten of er nog niet iets anders aan de hand was. Gaatjes rond een ventiel (waar banden met franse ventielen last van kunnen hebben) zijn vrijwel niet te plakken. Zelf neem ik altijd een reserve binnenband mee. Voor 1,98 is dat goedkoper dan een bandenlapsetje. Thuis kijk ik dan wel of ik een band alsnog lap omdat het gat niets voorstelt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik sluit me helemaal aan bij Ximaar. Als ‘renner’ had ik altijd een binnenbandje bij me, geen plakspullen. De lekke banden nam ik natuurlijk altijd mee naar huis om later nog eens te plakken. Daar ligt nog altijd een grote verzameling al heel lang op te wachten 😉

  Like

 5. Tja, dat het makkelijker/verdienstelijker is voor de fietsenmaker had ik wel begrepen. Of hij er aan overhoudt is de vraag, voor een volgend akkefietje of duurder onderdeel ga ik niet meer naar hem toe. Toen de accu van man’s elektr. fiets vervangen werd was het een leuke kostenpost, ook daarmee zou ik nu naar een andere zaak gaan waarvan ik weet dat er nog service verleend wordt. Die zaken bestaan, ik heb er een gevonden in de nabije omgeving.
  Trouwens,wat heet service, een klein werkje waarvoor nog altijd goed betaald moet worden…. ze zijn van alle gemakken voorzien, kijk maar eens rond in een reparatiewerkplaats.

  ps ik ben alleen nog een huisfietsster, verder dan 20 à 30 km-en-terug rijd ik niet; daarvoor ga ik niet op pad met een half reservevoertuig onder de snelbinders

  pps je krijgt de kapotte band niet eens terug, geen merknaam als bewijs dat er daadwerkelijk een nieuwe band is gemonteerd, ik moest erom vragen waarbij hij me zo verbaasd aankeek dat ik de vraag weer introk.

  ppps waarschijnlijk ken ik de mores niet☻

  Geliked door 1 persoon

 6. Een van de klussen die ik als jong mens deed op mijn vrije zaterdagen, was werken in een fietsen/bromfietsenhandel van een vriend van mijn vader. Zo spaarde ik dan mijn brommer(s) bij elkaar. Banden plakken was standaard werk. Maar ook heel vervelend. Zeker als een fiets slecht onderhouden was en vuil. Maar banden vervangen deed je alleen als je wist dat de klant het kon betalen en als de band al tien plakkers liet zien. Soms moest er een extra stuk bescherming tussen buiten- en binnenband, dan kon de eigenaar nog even verder met een tot de draad versleten buitenband. Ik leerde dat plakken. Maar vind ik het daardoor minder erg? Nee! Bepaald niet!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.