Zomerpraatje


Dat heb je in de zomer, lange avonden die heel kort zijn.

Buiten zitten, soms nog wat vegen of plukken, voor een boek is het niet altijd licht genoeg of de sfeer past niet bij het verhaal. Wanneer je uiteindelijk naar binnen verhuist is het laat en de avond opeens om.
Ik houd er wel van, het duurt maar een paar maanden en die buit ik uit; bij regenweer is er het afdak, tuindeuren kunnen openblijven. Heerlijk.
Niet iedereen is gecharmeerd van deze avonden. Een van de zussen vervloekte ze al na één week, ze werd ongedurig en sloot het liefst om 9 uur ramen en gordijnen, warmte en zweet negerend. ‘Het wìl maar niet donker worden’, foeterde ze.
Ook de warmte is niet altijd welkom en vliegen nog minder.
Er zijn mensen die zon, vliegen en hitte ontwijken door binnen te blijven in een koele ruimte.
Eens logeerden we bij een stel dat de hele zomer in zo’n koele kamer bivakkeerde. Geen zon, geen vliegen, geen hitte, jubelend zaten ze de hete zomer te trotseren met een kopje koffie. ’s Avonds verkasten ze naar de televisiekamer waar eveneens alles zorgvuldig gesloten was maar wel een fles wijn geopend werd waardoor we het nog benauwder  kregen.
Na twee dagen ontploften we zowat. Naar buitenlucht snakten we, op de fiets een lauwe wind voelen, langs de Maas rijden, koude biertjes drinken op een terras, desnoods met een zweetlaagje.
Hoe anderen het ervaren weet ik niet maar in een afgesloten halfdonkere ruimte voelden we ons opgesloten. Onprettig.
Ongezellig. Opgedreven. You name it.
Mocht ik werkelijk last hebben van de zomer zet ik wel een luie stoel en leeslamp  in douchecel of badkamer. Eventueel maak ik plaats in de ijskist.
Gegarandeerd koel.

15 gedachten over “Zomerpraatje

  1. Warmte is niet altijd even prettig, maar het is maar klei.e periode in het jaar.
    Buiten is waar je weer energie en vitamines op kunt doen voor de lange donkerte,. Hans

    Geliked door 1 persoon

  2. De lange avonden vind ik heerlijk!!! Teveel warmte niet….vandaag was het warm, maar zonder felle zon….. dan vind ik het heerlijk in de tuin! Bij een hittegolf gaan ramen en gordijnen dicht en mijn voeten in een bak koud water….maar ik kom dan ’s avonds weer tot leven… dan lekker een stuk wandelen… toch even buitenlucht opsnuiven

    Geliked door 1 persoon

    1. Alleen ramen en gordijnen aan de zonkant gaan dicht.
      Vandaag was het niet warm, beetje broeierig. Brabantse Broei 🙂
      En ja, ’s avonds een loopje als de zon weg is. Echt lekker.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.