Zingen in de kerk


Mijn vader deed het graag. Niet te hard, dat durfde hij niet.
Onze moeder zong ook. Trots op haar stemgeluid zong ze luid en duidelijk de complete mis mee.  Vermoedelijk ging ze om die reden naar de hoogmis. (voor de nietkatholieken: de zondagse hoogmis was plechtiger dan de andere kerkdiensten, met een mannenkoor en orgel,   de priester deed zingend de meeste gebeden behalve de preek).(godzijdank, een pastoor die niet zingen kon klonk sowieso onaangenaam)
Naast moeder waren er altijd vrouwen die nòg harder zongen en zich wilden meten met de galmende mannen. Je reinste feminisme avant le lettre.
Soms maakten ze er een potje van. Mannen en vrouwen schreeuwden om het hardst met gekropte kelen en kwaaie ogen.
Geloof het of niet, ik heb het meegemaakt dat de priester moest optreden om het gedrag van de rivalen in betere banen te leiden. Er werd boven het orgel uit gejubeld, de organist speelde uit wanhoop een Snip en Snapliedje en de helft van de gelovigen danste de polka.  Dit kon niet meer.
De mis werd stilgelegd, de grootste schreeuwers kwamen naar voren en kregen een Rooms standje: ‘Zo ga je niet om met Gods woord’. Na drie weesgegroetje en de akte van berouw mochten ze terug naar hun plaatsen.
Zo ging dat soms.

16 gedachtes over “Zingen in de kerk

 1. Het was een rooms-katholieke dienst die volkomen uit de hand liep. De betreffende pastoor is op de brandstapel gezet en alle dansenden zijn in de ban gedaan, geen aflaat die ze nog kan helpen in de hemel te komen.
  Mijn vader en moeder verhuisden razendsnel naar Brabant teneinde ons zielenheil te bewaken maar er was geen redden meer aan. In het zuiden wordt een mens absoluut niet braver.
  Het is nu een schone jeugdherinnering.
  En iedereen weet hoe het geheugen iemand soms parten speelt. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. In de enorme kerk waar wij vroeger de missen bijwoonden was de galm fantastisch. Maar meezingen werd bijna gedwee gedaan. De gelovigen nog bescheiden, onderdanig aan de alles ziende God. Het orgel van enorme omvang stak qua volume boven alle zangers uit. En de zang in het Latijn, net als de mis. Dat hielp om vele stemmen te laten verstommen. Kihirie….eleiison……. Jaja, ik zong zelfs in het jongerenkoor…..dus een paar noten kan ik nu nog meezingen…..Alleen doen ze dat niet meer. De hele kerk is verdwenen net als de RK Lagere School. En ons gymnastiek- en bijeenkomstengebouw is nu een plek voor oudere moslims om in hun geloof terug getrokken te kunnen zijn…. Er is veel veranderd….heel veel!

  Geliked door 1 persoon

 3. Deze manier van geloofsbeleving werd onhoudbaar met het mondiger worden van de gelovigen, de kerken liepen niet voor niets leeg.
  Misschien jammer voor conservatieven en andere romantici.

  Like

 4. ah… nu snap ik beter waarom wij gewone mensen niet mee mochten zingen. wat daar allemaal niet van kon komen, bertie, dat wist ik niet. wel spannend lijkt mij achteraf. bij ons in de RK kerk bleef alles rustig, want wij hadden een prima organist en een jongens-en mannenkoor, dat zo goed was dat af en toe een mis op de radio kwam. mijn vader was daar heel trots op en wij -mijn broers, zus en ik- vonden het jammer dat we niet af en toe mee mochten zingen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Als oorlogs-evacueetje in Gieterveen ging ik gezellig mee naar de NHkerk en zong mee met de kinderen om mij heen: Rismeijsielie God is koning. Veel later leerde ik dat het best een mooie psalm is. Rust mijn ziel, uw god is koning, wees tevreden met uw lot,zie hoe alles hier verandert, en verlang alleen naar god.

  Geliked door 2 people

 6. gelatenheid en berusting zijn enerzijds een overlevingsstrategie geweest en werden anderzijds gebruikt als een wapen van de bovenbazen. Maar het was meer een taalgrapje van mij..rismeisielie….
  Mijn broertje zong vroeger op Koninginnedag: Het Vaderland gaat trouwen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.