Try-out JSF-geluid


Morgen  twee rondvluchtjes van de JSF oftewel F-35 vanaf vliegbasis Volkel. Eén in de namiddag en één in de vooravond. zie
http://www.nu.nl/binnenland/3775627/volkel-ongerust-geluid-jsf.html
Dit om ons ‘met eigen oren te laten horen hoeveel lawaai deze opvolger van de F-16 nu werkelijk maakt.’  Haha, alsof ze de koop werkelijk zouden afzeggen als we protesteerden.
Wij wonen ca 10 km verderop, in de lucht is dat peanuts.  Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het verschil; aan de F-16 raakte ik nooit gewend, aan het lawaai van de jaren daarvóór ook niet; een vroegere buurvrouw daarentegen stoorde er zich niet aan. Zij praatte gewoon door de herrie heen, eventueel stopte ze even als ze zag dat ik haar niet verstond. Ze was er mee opgegroeid.
— Zo denken niet alle oorspronkelijke bewoners, merkten wij.  In Odiliapeel, dat bijna aan het vliegveld grenst, hoorden we van een paar inwoners forse verwensingen ondanks de geluidsisolatie die Defensie in diverse woningen heeft laten aanbrengen. Daar heb je in je tuin natuurlijk niets aan.
Het kiezen van andere vliegroutes hielp enigszins  maar het starten en landen blijft een gebrul van jewelste.  Erlangs fietsend gebeurde het wel dat je het zware geluid voelde tot in je buik, we snapten dan ook niets van de spotters die juist genoten; ze zaten gezellig op hun eigen veldje, beladen met apparatuur.
Ieder zijn meug.
Wij spotten op een andere manier.
De wereld kan rustig slapen, Nederland waakt.

4 gedachten over “Try-out JSF-geluid

 1. allemachtig, wat erg! Jarenlang overlast gehad van nachtvluchten Beek,
  en daarvoor in Geleen van de straaljagers van britse basis Asenray.Maar de JSF zal dit alles overtreffen. Wat doen wij met die krengen tegen spijkerbomleggers, niets toch!

  Like

  • Net hoorden we op de radio dat de vluchten een dag worden uitgesteld.
   Nachtvluchten hebben we niet vaak meer, ’s avonds af en toe.

   Dat we verplichtingen hebben aan de NAVO begrijp ik maar Nederland is te klein voor dergelijke toestanden, of ze zouden midden in een natuurgebied moeten zitten.
   Zou het echt niet mogelijk zijn de oefeningen te houden in grotere landen? Nederlands personeel kan daar dan in dienstverband gestationeerd worden.
   Maar ja, als leek weten we te weinig van alles.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.