koningsdag

Koningsdag


Om eerlijk te zijn,  ook ik zat voor de tv en keek naar Zwolle.
Antimonarchistisch, ja, dat ben ik wel.
Maar weet je, het is een gezinsplaatje dat vertedert; niet WA, niet Max, maar samen met hun dochtertjes ook al zie je de oudste meer en meer groeien naar grootmoeders trekken. Je wilt ze zien,
Ze zijn aantrekkelijker dan een film omdat ze niet volmaakt zijn; gewoon leuke kinderen die echt bestaan en je mag ze bekijken en hun kleding bekritiseren.
Voor de koning is het een super-reclameplaatje dat zijn vermeende plicht ondersteunt, voor zijn vrouw de ultieme vervulling van beloofde dromen.
Daar kan geen republiek tegenop.
Misschien, ooit.  Dan moet er wel beseft worden: enkel brood en spelen volstaan allang niet meer.
Glamour is minstens zo belangrijk

28 gedachten over “Koningsdag

 1. Het gezinsplaatje van onze Koninklijke Familie of de Obama’s is vergelijkbaar.
  Toch vertedert het mij niet.

  Vanwege de kou heb ik het buiten gebeuren vandaag aan mij voorbij laten gaan.
  Bij gebrek aan een tv is het binnen ook niet tot mijn huis doorgedrongen.

  Ik heb niet het idee dat ik iets belangrijks gemist heb.

  De kranten zal ik morgen ook ongelezen laten liggen.

  Zon en warmte is waar ik vooral reikhalzend naar uit kijk …..
  Naar een vorst of de vorst kijk ik dus liever niet meer.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 2 people

  1. Iets belangrijks heb je misschien niet gemist Rob, wel een zicht op de populariteit van de koning.
   Mocht het ooit komen tot een republiek, dan zal het moeilijk worden om deze beelden te doen overtreffen.

   Geliked door 2 people

 2. Ik ben geen monarchist, maar zeker geen anti-monarchist. Ik zie geen voordelen in andere staatsvormen. Het idee dat iemand bij geboorte al voorbestemd is om koning of koningin te worden is inderdaad raar, maar aan de andere kant scheelt het een hoop gedoe!
  Dat een koningshuis duurder is geloof ik niet, veel mensen denken dat alle familieleden betaald worden uit de staatskas, maar dat is maar een beperkt deel, de meesten zullen er zelf voor moeten zorgen dat er brood op de plank komt.
  In Nederland is de koning niet de baas van het land en ik denk dat dat heel goed is, zodat we niet overgeleverd zijn aan de evt. grillen van een koning die er niet voor geschikt zou zijn. In zo’n geval (een idioot als koning) mag dat van mij het einde van de monarchie zijn en dat gaat een stuk eenvoudiger als de koning het niet zelf voor het zeggen heeft. Of het daarna veel beter zal gaan valt te betwijfelen, maar goed, we moeten toch wat.
  Willem mag van mij blijven, hij doet het goed. Een koning die in het buitenland dingen voor elkaar probeert te krijgen maakt toch vaak meer indruk dan een minister/premier, vooral als die die taak nog maar kort heeft en dus voor de ander een volslagen onbekende is.
  Het regeren is voor de regering en de koning mag ons vertegenwoordigen, troosten bij rampen en hij mag zijn verjaardag vieren met heel Nederland. Ik zie ons de verjaardag van Rutten toch niet op soortgelijke wijze vieren 😀 .
  Ik heb gisteren genoten van de uitzending, inderdaad stralen ze ook degelijkheid uit, de glamour is er ook, maar zonder overdrijving.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ans en Fialas, ik ken alle argumenten maar toch voel ik het iets anders aan. Niet dat het een halszaak is maar het wringt ’n beetje.
  Ik kijk graag naar de kinderen en zie jaarlijks dat het mensen iets doet maar ik zie ook dat ze met dit plaatje hun bestaansrecht in stand houden.Willens en wetens want ook een koning snapt wat een gunstig beeld hem oplevert. En waarvoor?
  Zijn de bewoners van West-Europese republieken en de VS slechter af? Zouden die echt zoveel minder handelscontracten binnenhalen?
  Of denk je dat de ‘bladen’ failliet zouden gaan? Enzovoorts.
  Wat Claus betreft, sympathiek en intelligent. Hij leek verdwaald in zijn schoonfamilie.
  .

  Geliked door 2 people

 4. Ik heb pas ’s avonds stukjes van de samenvatting gezien. IK vind het gedoe eromheen altijd leuk, al was het dit jaar minder vanwege de weersverwachting.
  Ik zag Willem Alexander stoer ‘leuk’ doen en kreeg gewoon medelijden met hem. Het blijft zo kneuterig en volgens mij is dat niks voor hem. Misschien ligt hij volgend jaar enigszins grieperig in bed, die ‘arme’ koning en hij moest ook nog enthousiast ‘hartverwarmend’ zeggen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Hij (en ook Maxima) zijn altijd (’n beetje veel) gekunsteld, de kroonprinses leert het ook, zag ik. Alleen de twee kleine meisjes leken naturel en waren lief om te zien.
    Op de vraag of ze het leuk vonden antwoorden ze natuurlijk wat iedereen wil horen.
    Maar ja, het is een geschikte manier om aanhangers te werven en te behouden.
    Beetje zielig allemaal.

    Like

 5. Ja, las vandaag nog dat men kritiek had op de oudste, jammer dat men dat doet. Hans

  ot, heeft mij ook verbaast dat de zwanen nu dichter bij de woningen hun nest hebben.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind koningsdag fantastisch! Niet vanwege het koningshuis, dat mogen ze van mij afschaffen. Maar het is zo’n oer Hollandse dag met veel vertoon van Nederlands zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit naar Willem heb gekeken of naar de meisjes op zo’n dag. Lijkt me heel saai en ouderwets. Maar de grote vrijmarkt, de bandjes en de oranje gekte, ik hou ervan

  Like

  1. Dat ziet er inderdaad goed uit. Daar is geen vorstenhuis voor nodig maar ach, het is weer voorbij. Nu Hemelvaartsdag nog, drie pinksterdagen, daarna het kermisseizoen…. we feesten er wat af. 😉

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.