Het belangrijkste boek van het jaar?

 


Ik zou het niet weten, er zijn er zovéél die dat predicaat verdienen maar wie wil meedoen kan   HIER
terecht .

Jammer is dat ik van een paar auteurs teveel interviews en columns heb gelezen waarin ze niet altijd sympathiek overkwamen. Zoiets  laat me niet meer los bij het lezen van hun boeken, onwillekeurig leg ik verbanden met hun uitlatingen of vind ze ongeloofwaardig. Dan bedenk ik dat ze beter anoniem hadden kunnen blijven maar ja, publiciteit is nu eenmaal nodig voor de verkoop dus inkomsten.
Deze denkwijze zegt natuurlijk ook iets over mijn eigen karakter, dat is evenmin iets  om over naar huis te schrijven. Ik word dan ook niet geïnterviewd.☻

Een genre dat eveneens in aanmerking komt zijn m.i. biografieën; het laatste jaar las ik een stapeltje, niet zonder doel.
Er waren en zijn bekende personen die onaangenaam op je overkomen; onterecht of juist gegrond? Dat wilde ik weten, wat ze bezielde, het hoe en waarom van handelen, manier van denken, achtergronden enzovoorts.
Het viel me niet mee; na een kleine stapel haakte ik af en heb voor maar enkelen begrip gekregen.
Van één biografie was de schrijfster (Ine Veen) een vurig bewonderaarster van het onderwerp, Pim Fortuin. Objectiviteit was ver te zoeken, ze wekte met haar gejubel zelfs nog meer antipathie, ongewild, neem ik aan.
Annejet van der Zijl doet het heel wat beter, zij mag, wat mij betreft, boven aan een lijst van auteurs komen.
Nu heb ik geen tijd meer,  er liggen nog een paar boeken te wachten.|

16 gedachten over “Het belangrijkste boek van het jaar?

  1. Ik vond een goede biografie ook buitengewoon leuk om te lezen. Maar meestal is het toch meer gespecialiseerde of zware kost. De pioniersjaren van de luchtvaart in Nederland, een nieuw boek dat ik van verjaardagsgeld kocht. Een boek over de VW Bulli busjes, Design Directory Germany, een schitterend fotoboek over Romy Schneider (haar biografie heb ik al in de vorm van een paar auteurs gelezen), een boek over taboes in Nederland (zeer opmerkelijke constateringen) en dan nog een hele stapel die al een tijdje ligt te wachten op beetpakken. Jammer dat ik maar 24 uur de tijd heb soms…..:)

    Geliked door 1 persoon

    1. Het hoeft geen zware kost te zijn, dan mag je het een studieboek noemen; het is informatie over iemand , op een leesbare manier geschreven. Van Romy Schneider las ik ook een biografie, heel boeiend.
      Wat die tijd betreft, je kunt het slapen overslaan, heb je al gauw een paar uur extra.

      Like

  2. Als iemand in mijn ogen onsympathiek is dan vind ik het boek ook niet zo snel goed, dat werkt gewoon door. Met zangers net zo!
    Ooit las ik “Heintje, hoedje, hondje” van Toon Kortooms , het ging over Hein Fentener van Vlissingen… ik heb in een deuk gelegen, wat een man!

    Geliked door 1 persoon

    1. Dan ga ik er naar op zoek.
      Kortooms schreef Beekman en Beekman, vond ik vroeger ook zo grappig, nu vind ik het gedateerd en snap waarom hij nooit tot de literatuur behoorde. Daar was hij zeer gepikeerd over.

      Like

      1. Heb ik ook gelezen….. heerlijk! Ja, misschien zou ik er nu niks meer aan vinden, dat is wel vaker.
        “Heintje, hoedje, hondje” heeft het voordeel dat het echt gebeurd is, dat leest toch anders.
        Een boek waar je wel snel doorheen bent dacht ik….. dus lekker voor tussendoor.

        Like

  3. ik lees weinig boeken en als ik er ene doorneem doe ik dit om me te ontspannen of om iets bij te leren. Hangt dus van het moment af.
    Wie de schrijver is interesseert me niet. Ik hoef het niet te weten. Ik vrees dat ik het boek links zal laten liggen wat ik ook doe bij de boeken van Brusselmans als ik aan zijn kop denk.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.