Geen categorie

Over smoezen


Daarvan zijn er vele en iedereen maakt er wel eens gebruik van.
Kleine kinderen zijn er goed in, met een stalen gezicht verzinnen ze ter plekke een leugentje om ‘wandaden’ te verbloemen, om aandacht te krijgen of omdat ze zich zielig vinden..
Bijna alle vaders, moeders en andere opvoeders zullen dit herkennen.
Als ouder heb je soms ook een smoes nodig.  Sinterklaastijd, slecht-volk-waarschuwingen, bijvoorbeeld . Daarbij is het belangrijk  een heel goede te verzinnen om niet verdoemd te worden wanneer de kinderen achter ‘de waarheid’ komen.
Op school hadden de meeste smoezen betrekking op te laat komen,  in de brugklas in Zaandijk werd gewoonlijk verwezen naar ‘de brug stond open’ en bij nietgemaakt huiswerk was het ‘geen tijd wegens te lang wachten voor de brug’.
Strafwerk volgde steevast; er waren daar zoveel bruggen dat je er rekening mee diende te houden. Dan was er nog  ‘fiets kapot’,  ‘bus/trein te laat’ en één keer zei een  jongen: ‘de meid heeft me niet geroepen’.  Grote hilariteit in de klas, temeer toen bleek dat er inderdaad van een dienstmeisje sprake was.  
Eenmaal beland in Oost-Brabant kon ik niet met openstaande bruggen aankomen, hoogstens was het druk op de weg tijdens de bietencampagne.  Maïs- gladiolen- groente- en aardappelrooi telden absoluut niet mee,  daarop kwam dezelfde reactie als die in Zaandijk: dit is geen excuus
Doordat ik intussen gegroeid was tot een principiëel niet-liegend pubertje,  zei ik gewoon de waarheid  toen ik eens  -voor de hele klas natuurlijk- op het matje geroepen werd: ‘we zaten zo gezellig na het eten’.  Stoïcijns onderging ik het gelach.   Toch verbaasd, dit was wat het was en nu werd ik niet geloofd.
Een goeie smoes was wijzer geweest.
In de jaren erna ging het om een heel ander soort smoezen. Daarover later.

21 gedachten over “Over smoezen

 1. die brugsmoes heb ik ook gebrukt, ik werkte op de Prins Hendrikkade en mijn weg voerde over een mooie ouderwetse sluis met een ophaalbrug. Ik kon ook nietl iegen want ik kreeg altijd een rood hoofd. Op zekere leeftijd kun je liegen zonder te blozen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha, de zoveelste brugsmoes. Hij zal half Nederland van pas te zijn gekomen.
   Dat blozen… een ramp maar gelukkig las ik daar ooit iets verstandigs over 🙂

   Like

 2. Soms moet je wel eens. Er zijn mensen die de waarheid niet accepteren, maar een smoes wel. Ik ken bijvoorbeeld mensen die niet begrijpen dat ik wel eens ergens geen zin in kan hebben, of dat ik geen fut heb….. het bespaard mij dan een hoop gezeur als ik een smoes verzin.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ach, als kind moest je soms creatief omspringen met de waarheid. Uit nood, uit zelfbehoud, of om de humor. De grote stad kende zo haar eigen regels en het bestaan viel indertijd niet altijd mee. Leerde ik daar mijn creativiteit??

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.