Schuld en boete


Ondanks de nauwkeurigheid waarmee ik de financiën bijhoud raakte er toch een rekening kwijt en werd vergeten.
Dat merkte ik toen er per post een herinnering binnenkwam van de betreffende nota.
Ik las en wist het weer: dit artikel is inderdaad niet voldaan. Contrôle op de betaalrekening bevestigde het.
Alleen leek het bedrag me te hoog. Oorspronkelijke bedroeg de rekening  € 43,85, daar kwam maar liefst tien euro bij als ‘extra kosten  voor achterstallige betaling, overeenkomstig onze algemene verkoopsvoorwaarden’.
Die voorwaarden nalezend begreep ik dat ik hoe dan ook die tien euro betalen moest. Ik had die voorwaarden immers geaccepteerd.
Eigen schuld dikke bult, ik weet het. Ik eet er geen boterham minder om maar vraag me af of een boete van meer dan twintig procent van de schuld niet buitenproportioneel is.
Als dat het normale percentage is zal menig schuldeiser zich in de handen wrijven: gnagnagna, weer een wanbetaler erbij. De zaken gaan goed!

17 gedachten over “Schuld en boete

 1. Het is teveel voor 1x vergeten…… als het na meerdere aanmaningen niet betaald wordt mag de boete veel hoger zijn van mij, dan kan het bijna geen vergissing meer zijn,maar1x … dat kan een keer gebeuren.
  Zelf kreeg ik een aanmaning voor de motorrijtuigenbelasting…… omdat dat nooit eerder was gebeurd kreeg ik geen boete….. ik kan mij die rekening niet herinneren en kan hem ook niet vinden……maar inderdaad was dat termijn niet betaald…. dus dan maar snel overmaken. Er was al maanden eerder een formulier naar ze verstuurd met het verzoek het automatisch af te schrijven….. dat was dus nog niet gebeurd. Maar nu is het eindelijk in orde, het moest even op gang komen blijkbaar.

  Liked by 1 persoon

  • Het lijkt mij ook teveel, wettelijke normen hiervoor ken ik niet zo ze al bestaan. Dan was de motorrijtuigenbelastingdienst heel wat schappelijker, gelukkig maar want vergeten kan iedereen wel eens iets.

   Liked by 1 persoon

   • Dat vind ik ook….. vergeten kan, maar het kan ook bij de post mis gegaan zijn…. 1 x in de 30 jaar te laat…… lijkt mij geen drama

    Like

 2. Absurd hoog. Meestal krijg je de eerste keer een waarschuwing. Een leverancier die mij zo behandelt mag dan vergenoegd dat tientje incasseren, maar dat zijn meteen de laatste Euro’s die hij van mij binnenhaalt. Daar koop ik nooit meer, dus een heel sterk ‘verdienmodel’ is dit niet 😉

  Like

  • Ze zien mij daar ook nooit meer. In de voorwaarden kon ik geen percentages vinden maar ja, ik ben wèl akkoord gegaan.
   Voortaan beter opletten. Waarschijnlijk kun je dan nergens meer online iets kopen.☻

   Liked by 1 persoon

 3. Ja, wel heel hoog, vind ik ook. Wie gaat nu iedere keer de voorwaarden staan lezen? Dat zullen niet veel mensen zijn. Ze kunnen er ik weet niet wat, wel inzetten.

  Like

 4. Ik werkte voor een semi overheidsbedrijf hier in Frankrijk. Mijn rekening, met mijn voorwaarden: betalen bij receptie van de rekening werd pas na 120 dagen betaald. Toen ik een rekening van hen twee dagen te laat betaalde verhoogden ze hem met 10%

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.