Over pils

Kinderen verzinnen vaak iets wat logisch lijkt.
Wij ook. Vroeger.
Van grote broer leerden we het woord ‘pils’  Een mooi woord, zei hij. En lekker.
Die toevoeging intrigeerde ons, we  dachten aan snoep of patat.
Tot we een glas echt bier zagen, goudgeel en schuimend.
Ik begreep het meteen: dit was gewoon een drank die er bekend uitzag maar netjes moest klinken.  Daarom werd er een willekeurige letter tussengezet. Voor hetzelfde geld had men het ‘plis’ genoemd of ‘pits’. Volgens mij.
Zo legde ik het mijn jongere broertje uit. Van de plaats Pilz wisten we niets noch van biersoorten.
Maar hij geloofde me niet, hij was toen al eigenwijs.
Terecht, bleek later. Hij wist intussen alles van pils.

19 gedachten over “Over pils

    1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Emil_%C5%A0koda

      Was even zoeken, maar het is dus een familienaam. Ik heb in Pilsen geen bier gedronken, maar een paar avonden eerder in een gezellige gehuchtkroeg wel. Kostte destijds 10 guldencent per liter. En je moest er verpicht 28 gulden (25 mark) per dag uitgeven anders was je dat geld kwijt. De rest was ook erg goedkoop, dus eenvoudig was dat niet. Anderhalf jaar geleden fietste ik wederom door Tschechië en daar zijn de meeste kosten nog altijd een kwart tot de helft van wat in Nederland het geval is.

      Like

      1. Ja, dat hoorde ik. Een paradijs voor veeleters- en drinkers..
        Maar hoe controleerde men de toeristen, dat is toch niet te doen? Dagelijks melden met rekeningen en aankoopbonnen?

        Like

        1. Nee het ging simpeler. Bij binnenkomst moest je aangeven hoelang je bleef. Per dag moest je dan hun geld kopen. En terugwisselen ging niet. Bij vertrek keken ze of je niet langer was gebleven.

          Like

  1. Hahaha, het is maar een weet!
    Wij hadden zaterdag in ons clubgebouw een bieravond…. proeven en heel veel weetjes leren. Ik ben niet geweest, ik hou niet van bier en al helemaal niet van pils! Om daar ou bij te zitten en niks te proeven zag ik niet zitten.
    Ik kan het wel tappen….. vandaag ook weer gedaan….. we hebben een nieuwe bar in ons clubgebouw (gekregen) en de tap en werkblad e.d. zijn nu veel hoger……bij mij op okselhoogte, dus je kan wel nagaan hoe ik daar een pils tap ….. iemand vroeg of het zo wel lukte en ik antwoordde dat dat wel ging, maar: “Als het spettert spettert het zo mijn decolleté in!” Precies toen ik dat gezegd had was het vat leeg en spetterde het schuim alle kanten op……. tsja…… we lagen allemaal in een deuk!

    Like

      1. Om de één of andere reden is het vat altijd leeg als ik aan het tappen ben. Doe ik het de hele avond dan is het niet zo gek, maar als de hele avond een ander aan het tappen is en die is even bezig waardoor ik het even overneem, dan is net het vat leeg.Wij hebben gelukkig kleine vaatjes….. ik denk de helft van een normale….. groot genoeg, het is maar een clubgebouw en geen kroeg, zo’n grote duurt te lang voor het leeg is en bovendien zijn die kleine vaten voor mij ook te hanteren….. anders zou ik steeds grote sterke mannen nodig hebben. Maar ik ruik dus regelmatig naar pils en frituur als ik thuis kom, terwijl ik geen pils drink en zelden een frituurhapje neem.

        Like

  2. Toen ik nog in Nederland woonde (Amsterdam) zeiden we een pilsje. Corpsballen zeiden biertje. Wat zegt men nu, zodat ik niet voor lummel sta als ik binnenkort weer naar NL kom?

    Like

    1. In de Zaan heette het een pilsie of biertje, als kind wist ik natuurlijk niet hoe ze het in de café’s noemden. Een broer zei altijd ’n potje bier, hier in Oost-Brabant is het een pilske of een pils.
      Bij twijfel gebruik gebarentaal of slurpgeluid

      Like

  3. In die tijd kwam er weinig drank in huis, meestal met verjaardagen, mijn oudste broer heeft het ook in huis gebracht.
    Zo ging dat Bertie. Hans

    Like

    1. Dat klopt, bij ons ook. En meestal andere dranken. De jongeren kwamen pas met pils; er werd in de schuur een teil met flesjes geplaatst met koud stromend water want een koelkast hadden we niet.
      In Brabant werd juist meer bier gedronken.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.