afgezonderd wonen

Afgezonderd wonen


Zojuist keek ik naar Floortje-naar-het-einde-van-de-wereld.

Deze keer was ze in Palmerston, een van de Cookeilanden in de Stille Oceaan.

Zoals gewoonlijk was het een interessant maar beknopt programma met pragmatische informatie en enkele persoonlijke bekentenissen, net genoeg om je een voorstelling te maken van het leven van de bewoners; je krijgt slechts een vleugje mee van het werkelijke leven op eenzame plekken.

En daar zou ik graag iets meer over willen horen.
Hoe moeilijk is het, weg te gaan van je westerse gerief? Wie kan dat?

Ik mag graag aannemen dat ik heel goed afgezonderd kan wonen en me wel amuseer met pc, boeken en andere dingen maar als ik denk aan het (bijna) volkomen afgesneden te zijn van de wereld, dan geloof ik mezelf niet.

Misschien lukt dat wanneer je op die manier opgroeit; op volwassen leeftijd de eenzaamheid binnenstappen lijkt me hoogstens haalbaar voor korte tijd.
Om te genezen van een verloren liefde, van verdriet.
Of van wat dan ook.
We zouden het moeten uitproberen om te kunnen oordelen.
Maar dat durf ik niet.

11 gedachten over “Afgezonderd wonen

 1. Ik heb het programma niet gezien, maar dat maakt niet uit, denk ik. Nee, Ik durf dat ook niet, het trekt mij niet en ik vrees dat ik mij ellendig zou voelen. Wel kan ik heel goed alleen ergens met plezier heengaan, maar dan ben ik toch onder de mensen en er zijn veel mogelijkheden om iets te doen. In zo’n afgelegen gebied, nee Bertie, ik moet er niet aan denken.

  Like

 2. Ik zou het wel een paar weken volhouden denk ik, maar voor lange tijd niet!
  Met internet erbij gaat het alweer iets beter, maar ik wil toch ook wel graag niet al te ver van de bewoonde wereld zijn….. ik zou toch wel graag binnen een uur bij een dokter kunnen zijn als ik mij niet goed voel (en dan zonder meteen een helikopter te moeten betellen)….. een keertje kunnen winkelen, mensen ontmoeten etc.
  Eenzaam wonen vind ik prima…. maar niet te ver weg van het “normale” leven. Met internet zijn mensen bereikbaar, zijn contacten op afstand mogelijk….. tv brengt ook de wereld dichterbij, ik wil toch ook wel af en toe naar muziek kunnen luisteren en dan niet alleen naar mijn eigen saxofoon! Ik hoef in huis niet alle comfort te hebben…. ik heb nu ook geen afwasmachine en er zijn meer dingen niet noodzakelijk, maar zonder elektriciteit zou ik niet graag leven! Dus nee….. zo afgelegen wonen en vrijwel zonder comfort is niks voor mij…. alleen voor een vakantie!

  Like

 3. Op Palmerston leeft een kleine groep inheemsen, een soort ministadje met een burgemeester, kerkje en een school. Geen televisie. De mensen zijn dus niet per se eenzaam maar van de Engelse onderwijzeres kreeg ik niettemin die indruk; zoals ze aangaf dat een wandeling rond het hele eiland slechts 25 minuten besloeg, bijvoorbeeld. Zo te zien was ze de enige Europese.
  Over Internet hoorde ik niets.
  Hier is een kort verslag. https://www.reisgraag.nl/vakantie-nieuw-zeeland/nieuws/floortje-dessing-palmerstoneiland/

  Like

  1. Erg leuk voor een vakantie, zelfs een lange vakantie kan leuk zijn, maar dan is het ook weer heerlijk om thuis te komen…. het zou op den duur denk ik toch benauwend werken om steeds dezelfde mensen te zien en niet ver weg kan wandelen….en helemaal geen televisie zie ik ook niet zitten…. ik ben gek op gezelschapsspellen hoor, maar lekker lui voor de tv is ook lekker.
   Met een gezin is het anders….. maar voor mij zou een spelletje spelen betekenen dat ik of de deur uit moet, of visite krijg…… dat is toch anders dan een spelletje met het gezin. Ik herinner mij uit mijn kindertijd dat ik spelletjes in mijn eentje speelde als grote broers geen zin hadden…. ik speelde gewoon voor meerdere personen….. mijn broers vonden dat heel gek!
   Ik verveel mij nooit (tot nu toe) en ik kan goed tegen alleen zijn, maar het idee dat ik op de bus kan stappen en binnen een half uur door druk Amsterdam kan lopen vind ik heerlijk! Het idee gewoon, ook al ga ik niet…… vaak is dat zo, als ik weg kan blijf ik lekker alleen thuis en als ik om één of andere reden thuis moet blijven had ik weg gewild. Op zo’n afgelegen eiland is het niet zo simpel om “even” naar een grote stad te gaan en juist dan zou ik dat willen…. in het begin niet, dan heeft het iets rustgevends….heerlijk…. maar na een tijdje zou ik onrustig worden…. hoe laat gaat de trein ? D

   Like

 4. Ik heb alleen tig promo’s gezien omdat ik die te laat wegklikte. De uitzendfing zelf hoefde ik zo niet te bekijken. 😉

  Zelf kan ik heel goed tegen ‘eenzaamheid’, daar hoef je je huis niet voor uit en gewoon de telefoon er een dag naast leggen of op de beantwoorder laten overgaan. Kan ook heel goed in het buitenland aarden. Maar op zo’n klein eiland zou ik vooral last krijgen van ruimtegebrek.

  Toevallig heb ik een paardagen terug de laatste permanente bewoner in de Schoorlse duinen over eenzamheid gesproken. Misschien blog ik daar nog over.

  Like

  1. Thuis zitten in je eentje kan weliswaar eenzaam zijn maar het is niet hetzelfde als dit.
   Je kunt altijd weg; al maak je er geen gebruik van, de mogelijkheid ìs er en dat besef heb je.
   Een kennis zei hetzelfde over ruimtegebrek in Texel; hij had er een fietsvakantie van willen maken… 🙂

   Dat er in de Schoorlse duinen iemand woont wist ik niet, dacht dat dit wel verboden zou zijn.

   Like

 5. Zelf vind ik het wel leuk om een tijdje zonder mensen om me heen te zijn, vroeger wel gedaan tijdens de lange afstand wandelingen.
  Maar om altijd zo afgelegen te wonen, ik weet het niet. Hans

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.