Huisvrouw

Dat is het woord waaraan ik status ontleen.

Een andere benaming is er niet voor een vrouw die geen baan buitenshuis heeft. Nu stelden vroegere buitenshuise baantjes niet veel voor dus is het geen punt dat ik later opnieuw huisvrouw werd net als in de eerste jaren van ons huwelijk. In die tijd was ik ook  pedagoge, verpleegkundige, tuinvrouw, fietsenmaakster, kokkin, naaister, kortom, een multitaskster waaraan een huidige opschepster niet aan kan tippen. Vermoedelijk zou een huisvrouw er haar hand niet voor omgedraaid hebben haar kinderen van hun blinde darm af te helpen als het zo uitkwam.
Huisvrouw dus.
Niet dat ik het was, ik spéélde het slechts; op enkele karweitjes na vond ik het een moeilijk beroep en spiegelde me aan de ervarener buurvrouwen om de spelregels te volgen. Zo wist ik uiteindelijk wanneer het ramenlappen aan de orde was, leerde de bedden-verschoonscène en hoe de was wit te houden. Uiterst nuttige lessen want zo kreeg ik het spel onder de knie.
Dat schonk een soort voldoening die me matig voldeed maar ook dat leerde ik.

Nog herinner ik me de ultieme trots bij een zorgvuldig gestreken stapel luiers zo wit,  bijna verblindend en waarin de babies amper in durfden te poepen. Niettemin groeiden ze op in redelijk geestelijke gezondheid.

Nu ben ìk de ervarene.
En spiegel me opnieuw. Aan de jonge stellen die geen tijd hebben zich druk te maken om gestreken theedoeken.
Zij kennen de spelregels veel beter.

17 gedachtes over “Huisvrouw

 1. Een mooi verhaal. Ik noem mezelf de laatste 15 jaar huisman. Voor die tijd was ik 3 jaar een kwart mantelzorger met een internationale baan en daarvoor deed ik niets in het huishouden en liet dat aan mijn ouders over.

  Inmiddels ben ik dus een alleengaande man zonder betaald werk of uitkering en daarmee een huisman zonder gezin. Doe dus alles zelf en het meeste heb ik me zelf aangeleerd. Zo heb ik me tot 20 jaar terug nooit in het koken verdiept. Nu bak ik alles (in 10 minuten) hoofzakelijk roer, tot zuurkool aan toe. Croma komt al 15 jaar niet meer in huis en jus maak ik zolang ook al niet meer. Ik eet nu regelmatig maaltijdsalades en pittige minestronesnertconrookworst.

  Wassen is vrij eenvoudig en doet de machine, waarbij ik ook af en toe dingen op de hand was en daarna alleen centrifugeer. Strijken doe ik alleen met overhemden (die ik alleen nog met korte mouwen koop) en broeken. Beddegoed gaat na drogen dezelfde avond weer op bed, dus niet via de kast. Afwassen doe ik eens per week en dan een minuut of 40. Ik heb tegnwoordig zulke gladde ramen dat die vrijwel niet meer vuil worden en ik 2x lappen per jaar al overdreven veel vind. Boodschappenhalen vind ik ook leuk en combineer ik met mijn krantenleesbezoek aan de bieb of met een gewoon rondje lopen. ICT en het onderhouden van fiets of andere spullen heb ik altijd al gedaan en belopen hooguit een paar uur per jaar.

  Geliked door 3 people

 2. Jij was je tijd dus ver vooruit, niet alleen door een huisman te zijn , ook door de manier waarop je dit invult. Hulde.
  Voor de kinderen zijn bepaalde dingen nu eenmaal nodig maar het gepoets en ge-oetel om de dingen blinkend te houden vond ik vreselijk, dat was ik niet gewend. Mijn moeder was best netjes maar ze vond andere dingen belangrijker.
  Eén ding deed ik graag en nog: koken. Daar maak ik me niet met een roerbaksel van af. 😉

  Like

 3. logbankje zegt:

  Nou ik was altijd heel blij dam mijn moeder thuis was, uit school of wat dan ook ze was er altijd.
  En een huisvrouw een een multitaskster bij uitstek. Hans

  Like

 4. Ach Bertie, ik herken veel van wat jij over je zelf schrijft in mij. Ik deed mijn best maar liep altijd achter met de andere huisvrouwen/buren. Bij veel tips lette ik niet op, alleen die waarbij iemand bijvoorbeeld zei: “Ik strijk nooit. Gewoon opvouwen en klaar is Kees”. Dat soort tips daar had je nog eens wat aan.
  Maar nog steeds als iemand op visite wil komen bij mij, is mijn eerste gedachte: “Oei, hoe krijg ik het huis huis een beetje ordelijk?” Een echte huisvrouw heeft het natuurlijk altijd op orde.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hahaha, ik ben ook huisvrouw, maar doe alleen klussen die echt nodig zijn!
  Op facebook vulde ik bij beroep in: Chefkok en hoofd van de huishouding bij het “Dekkerpaleis”.
  Als je huishoudster bent heb je een beroep, als je thuis de huishouding doet niet….. wonderlijk.
  Het huishouden is zeer veelzijdig, zeker als er kinderen zijn, dan is een huisvrouw een combinatie van vele beroepen, maar toch is het geen beroep….. daar moeten nou eens kamervragen over komen!!!!!
  Ramen lap ik als ze smerig genoeg zijn om ze te zien opknappen, strijken doe ik zelden (alleen als het echt niet anders kan)…. het sanitair en het vervangen van hand en theedoeken doe ik wel dagelijks, maar de afwas laat ik staan tot de afwasbak vol is (tenzij het erg vet of vies is).

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.