asielzoekers

Heeft Halbe gelijk?

 Volgens mij niet maar er zijn knappere koppen die over de rechten van asielzoekers gaan.
Wel weet ik dat er een hoop geouwehoerd wordt,  soms door mensen die er nog minder van weten. Voorbeeld: een paar weken geleden beweerde iemand dat ‘ze’ € 40 per dag ontvingen, ze wist het zéker.
Tja. Een van de vele sprookjes die de ronde doen.
Al eerder stond, in verschillende dagbladen, uitleg over de binnenkomers. Het hoe en waarom, over de landen die ze verlieten en de situatie in die landen.  Aan de opmerkingen rondom me te horen werd het niet of maar half gelezen, men vindt Geurtje interessanter.
Vandaag staat bijgaand artikeltje in De Gelderlander; misschien helpt het een ietsepietsie om een paar fabels te ontzenuwen.
Tenzij men stelt dat de krant liegt.
In dat geval weet ik het ook niet meer.

11 gedachten over “Heeft Halbe gelijk?

 1. Halvbe heeft in grote lijnen gelijk, maar heeft op details wellicht gezocht naar de overdrijving. Dat er bovenmatig gebruik wordt gemaakt van de zorg is geen overdreven statement. Men komt hier ook af op die ‘gratis zorg’ en dat is op zich nog wel begrijpelijk maar leidt ook tot verhoging van zorgpremies en eigen risico voor hen die hier geboren en getogen zijn. Is het mogelijk de halve wereldbevolking die meent het minder goed te hebben op te vangen? Nee, dat kunnen we niet. Is er goed overleg nodig? Ja! Is er ontmoediging nodig om echte vluchtelingen wel en gelukszoekers niet toe te hoeven laten? Ja! Ook in Duitsland is men er nu achter dat veel ‘vluchtelingen’ niet zoeken naar echte veiligheid maar naar economische toekomstperspectieven. En daar wringt de schoen. Ook bij het eenzijdige beeld van wie er nu vooral deze komt op komen, gecombineerd met een afkeer van een geloof dat mogelijk alle vrijheden voor de bevolking hier wil inperken. In sommige Duitse steden kan men niet meer met vrouwelijke agenten werken omdat moslimjeugd niet wenst te worden aangeraakt door vrouwen. Kortom, er is meer aan de knikker dan evt. medemenselijk denken of afkeer. Duidelijkheid is geboden en een stringent toelatings- en integratiebeleid. Doe je dat niet is het niet vreemd dat de afkeer groeit en dat juist die zal omslaan in racisme.

  Like

 2. Halbe overdrijft om zo de wind bij Wilders uit de zijlen te nemen. Dat is niet des Halbes, zijn voorgangers deden dat ook af en toe. Ze zijn terecht bang dat Wilders met zijn nog grotere onwaarheden de morrende kiezers trekt en dus gaat Halbe daar een beetje tussenin zitten en verkoopt in dit geval oude wijn in nieuwe zakken.

  Beter is het om de voorzieningen af te stemmen met de omringende landen. De huidige vluchtelingen kiezen het liefst voor Duitsland, daarna voor Zweden en Nederland staat op plaats 3. Je zou daar uit af kunnen leiden dat Duitsland meer geld geeft of dat ze daar bijvoorbeeld sneller aan een baan komen. Duitsland heeft een gebrek aan buitenlanders omdat de Duisters in de laatste 30 jaar te weinig kinderen hebben geproduceerd. In Nederland speelt dat probleem veel minder.

  Onderscheid tussen ‘gelukzoekers’ en ‘echte vluchtelingen’ is moeilijk te maken. Voor de meeste mensen geldt een combinatie van beide. Op dit moment komt een groot deel uit opvangkampen in Libanon en Turkije. Dat zijn zogenaamde veilige landen. Maar het is niet verwonderlijk dat je na 5 jaar uitzichtloosheid vervolgens verder gaat en dan naar een plek met meer toekomst. Roemenië staat dan niet op de verlanglijst, maar wel Duitsland, Zweden en Nederland. Zo gek is dat niet.

  Like

 3. Mensen ontmoedigen om hier te komen vind ik niet verkeerd, maar menen die hier zijn hebben wel hulp nodig! Het belangrijkste moet er gewoon zijn,
  Het blijft moeilijk….. natuurlijk moeten ze medische hulp krijgen als dat nodig is….. dat er dan geen onbelangrijke dingen dingen worden lijkt mij logisch.
  Het zijn er veel, eigenlijk te veel, maar moet je ze dan maar aan hun lot overlaten? Ze moeten hoe dan ook geholpen worden! Wij hebben hier nu crisisopvang in de sporthal, voor maximaal een week…. triest, die mensen zijn vaak al in meerdere sporthallen geweest. Wat ik zo hoor zijn de meeste mensen dankbaar voor wat zij krijgen. We hebben hier gezinnen, veel kleine kinderen, er wordt speelgoed gebracht…. handdoeken hadden ze nodig en die zijn er nu…. ondanks wat gemopper voordat ze kwamen krijgen ze hier veel hulp.
  Ik vind -ondanks hun ellende- dat ze niet teveel voorrang moeten krijgen overal voor…. ik gun het ze van harte, maar dat gaat gewoon niet, dan krijg je opstand en dat begrijp ik ook nog. Als ik al 10 jaar wacht op een woning dan zou ik ook nijdig worden als er veel huizen naar vluchtelingen gaan….. maar er moet wel fatsoenlijke opvang voor ze zijn! Zo’n sporthal kan natuurlijk alleen maar tijdelijk zijn, dat is geen leven zo, tijdelijk kan alles, dan ben je blij met een dak boven je hoofd, maar met zijn allen bij elkaar gepropt gaat niet lang goed.
  Een verblijfsvergunning voor 5 jaar met mogelijkheid die in te trekken als het veilig is in hun land…… misschien ontmoedigd het eerder als het inderdaad 1 jaar wordt…. wel met mogelijkheid tot verlenging natuurlijk. Daar is dan wel weer meer werk aan, maar 5 jaar is lang…. dat klinkt ook lang.
  Meer geld dan nodig is hoeven ze niet te krijgen…. 44,66 om een week van te eten is voor 1 persoon royaal…. ik doe het met minder, veel minder! 12,95 voor de rest moet kunnen…. gebruik ik ook niet elke week, maar zij komen met bijna niks, dus is er -zeker in het begin- meer nodig. Als ik mijn vaste lasten van mijn inkomen aftrek heb ik geen 57,61 om elke week uit te geven…. er zijn wel weken dat ik dat uitgeef, maar gemiddeld zit ik lager.
  Het is natuurlijk niet zo simpel….. ze kunnen niet zonder geld….. misschien de eerste weken iets meer om wat dingen te kunnen aanschaffen en daarna minder….. ik weet het niet…. ze zitten in een moeilijke situatie, want werken mogen ze ook nog niet, dus zelf verdienen gaat niet. Een deel van het geld als lening geven? Net als bij studenten? Maar kunnen ze dat later teruggeven en valt dat terug te vorderen?
  Als het simpel was zou er al een goede oplossing zijn.
  Ik hoor net het nieuws staat aan) dat asielzoekers niet meer automatisch een sociale huurwoning krijgen….. dat is toch wel goed…. er wordt voor containerwoningen gezorgd, zodat er ruimte komt in de AZC’s …. wie in een containerwoning zit zit voorlopig goed.
  Minder bijstand en minder toeslagen gaat ook gebeuren….. niet geheel onterecht vind ik…. ze moeten genoeg hebben om van te kunnen leven, dat wel natuurlijk, maar als ze minder vaste lasten hebben (minder verzekeringen?, hoe zit het met huur? betalen ze zelf energiekosten e.d.?) dan kunnen ze ook met minder geld toe.

  Like

 4. Dat de VVD bang is voor stemmen is logisch maar zijn uitspraken klinken ’n beetje zielig. Enfin, daarover zijn de meningen verdeeld, deze drie reacties spreken voor zich.
  Ik voeg er niets aan toe, hierover zijn de discussies eindeloos.

  Ik hoop maar dat heethoofdige instromers duidelijk wordt gemaakt dat hier vrijheid voor vrouwen èn van godsdienst is, en dat overtreding van deze wet strafbaar is.

  Verder wachten we af; de grote vluchtelingengolf eind vorige eeuw hebben we ook overleefd ondanks dezelfde tegenargumenten.

  Like

 5. Veel wat je leest op de sociale media, moet je met een korrel zout nemen.
  Vaak reageer ik er ook met een kwinkslag op, of helemaal niet meer.
  Het is wel zorgelijk dat je de uitspraken van een vertegenwoordiger van ons land niet meer kan vertrouwen op zijn uitspraken.
  Dat is een slechte ontwikkeling en gooit olie op het vuur wat absoluut niet nodig is. Hans

  Like

  1. Hier heb ik het over de kranten, facebook neem ik niet serieus.
   Het gaat me om de kwestie dat veel mensen nauwelijks iets weten; er zijn diverse kranten die over de asielzoekers schrijven, me dunkt dat je daar toch wel iéts van zou opsteken.

   Like

 6. ik hoorde of las dat de vluchtelingen rechten hebben en wij (als opvangland) plichten. Het recht van een vluchteling op een woning zou zelfs voorgaan op Nederlanders die op een wachtlijst staan voor een woning. Dat vind ik niet kunnen. Ik ben het dan ook eens met Halbe eens dat de vluchtelingen hier kunnen schuilen. Als ze hier (jaren) willen blijven vind ik dat ze de taal moeten leren en zich moeten aanpassen aan de gewoonten van ons land.

  Like

 7. @Bertie: Je moet ook erg oppassen met de terminologie. Zijlstra gebruikt het woord vluchteling en niet het woord asielzoeker als het om de uitkeringen en voorzieningen gaat. Asielzoekers kregen al wat Zijlstra bepleit, maar hij wil het ook voor vluchtelingen die asiel in Nederland hebben gekregen en dus geen asielzoekers meer zijn. De mensen uit Syrië krijgen nu al een zogenaamde B-status en ook dan zijn de voorzieningen minder als wanneer een asielzoeker volledig asiel krijgt.

  Via Nieuwsuur begreep ik dat hij een wedstrijdje voert met Denemarken over wie het onvriendelijkst is jegens asielzoekers. Denemarken gaat nog wat verder en voldoet daarmee niet aan EU-afspraken. Nederland schuift door Zijlstra (en Samson, die er andere bewoordingen voor gebruikt) duidelijk richting Denemarken. De EU staat altijd direct op haar achterste poten als het om concurrentievervalsing gaat, maar bij dit type concurrentievervalsing is het een log lichaam zonder ballen.

  Like

  1. Die zorgvuldig gebruikte terminologie maakt discussies venijnig.
   Denemarken als voorbeeld; tja…. alsof het om een erewinst gaat. Australië doet zeker ook mee? Getver.. Je zou bijna meegaan met Guy Verhofstadt die Europa dan nog liever ziet als een ‘federale staat à la de VS’. (Niet mijn idee).

   Meer kan ik er niet over zeggen, er is nog veelteveel dat ik niet weet.

   Like

 8. De titel van mijn logje was misleidend, sorry daarvoor.
  Ik wilde de fabeltjes aankaarten die rondgestrooid worden over de rechten van de binnenkomers (vluchtelingen, asielzoekers, migranten) en gaf daar een voorbeeldje van.
  De op voorhand aangenomen criminaliteit van moslimmannen is ook zoiets. Bijvoorbeeld de uitleg van VVDfractievoorzitter afd. Gennep, Mevr. Janine van Hulsteijn, op een opiniestuk van de VVD.
  “Vrouwen die niet meer naar supermarkten durven vanwege samenklonterende mannen die de vrouwen nafluiten en kinderen lastig vallen, kinderen die niet meer alleen naar de sportschool kunnen….” Geen cijfers, geen serieuze bronnen, kortom, hoog facebookgehalte.

  Hierbij laat ik het.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.