vogels

Kauwen

kauwenopmolen 001

Deze foto is van beginjaren 2000 en niet scherper te stellen. Niettemin zie je de vogels  wieken en kap bezetten.

Het zijn grappige vogels die lopen op een manier die aan een parade doen denken, dapper en zelfbewust, hun zwarte petjes fier op de kop.

In de loop van de jaren kreeg ik een hekel aan ze, een klein beetje hoor, maar toch.  Ze zijn zo nadrukkelijk aanwezig; vreten de mezenbollen en pindasnoeren op, duiken met hun grote lijven in vogelhuisjes en steken ook de kleinste broodkorstjes aan hun snavel, drie of vier stuks of meer.  Ze jagen de kleinere soorten niet direct weg, die gaan vanzelf wel aan de kant en dat moet je letterlijk nemen: kauwen nemen de tuin in beslag en de vinken, mussen, mezen en meer  zitten langs de rand. Merels trekken zich minder van ze aan, die hebben het te druk met hun eigen hiërarchie. Ze negeren zelfs de kat.
–   kauw

Kauwen zijn, voor zover ik weet, nog steeds beschermd. Daardoor kun je ze herhaaldelijk zien als op de foto, beluisteren in en rondom de kerktoren of in de boom naast een populaire frietkraam waar ze een hels lawaai maken. In de schoorstenen van ons blok huizen ze ook, afwisselend opvoedend en ruziemakend.  Volgens mij zitten ze te ouwenelen als een paar ouderwetse huisvrouwen, zo klinkt het.
En ze zijn slim.
Jaren geleden schoot een kennis op ze, stiekem. Nog steeds hoeft hij maar met zijn geweer naar buiten te gaan en ze verdwijnen in stilte. Ze brieven het door of het werd een kauwenlegende of godweethoe vogelgeheugens werken. Misschien kennen ze een soort kauwenapple, wat weten wij daarvan.
Al met al hebben ze charme. Brutale charme maar ja, het zijn dan ook kraaien en die zijn nooit bescheiden.
Op  Kauw  staat meer informatie.

16 gedachten over “Kauwen

 1. Ik vind ze mooi en slim, maar door de kauwen en eksters heb ik zelden nog andere vogels in de tuin, heel jammer.
  Slim zijn ze zeker, ze terroriseerden een tijdlang ons winkelcentrum(pje), doorzochten fietstassen en vraten het brood op. Zo’n fiets was dan bedolven onder de kauwen….. wegjagen lukte wel, maar zodra je je omdraaide kwamen ze weer terug. Ik zag eens een zwerm kauwen bij een fiets met een klep over de fietstas…. een paar doken erop en samen trokken ze hem omhoog, zodat de hele meute erin kon duiken.
  Ik had ooit een lang pindanet tussen 2 bomen gespannen…. de kauwen hadden het snel ontdekt, maar na een tijdje waren er bovenop alleen lege doppen….. geen probleem…. samen dezelfde kant op trappelen en er kwam een stuk net boven met hele pinda’s. De samenwerking is dus prima.
  En de kauw die op zijn gemak -een beetje verborgen- het vogelvoer van de supermarkt op zat te vreten (figuren gemaakt van vogelvoer) vond ik ook heel slim!

  Geliked door 2 people

 2. Echt bijdehante kraaien. Zo erg als jij beschrijft heb ik het nog niet meegemaakt, wel met duiven, mussen en meeuwen.
  Vogels die verwend worden gaan zich hinderlijk gedragen, zie meeuwen, ganzen,enzovoorts. Alle levende wezens, denk ik.

  Like

  1. Dat klopt, op het platteland zagen we de zwermen groeien, al twintig of meer jaar geleden viel het op. Ook het aantal roofvogels in de bossen lijkt te vermeerderen, volgens een kennis die er midden in woont. Hij hoort bijvoorbeeld weinig spechten en andere mooie dieren. Jammer.

   Like

 3. Het barst er hier ook van. Tientallen. Voederen van andere vogels is een crime. En ze zijn voor de duvel niet bang. Vallen ook een valkje aan als die bij toeval boven hun leefomgeving zoekt naar voedsel. Alleen met de meeuwen hebben ze het lastig. Er wordt nog wel eens een robbertje gevochten. Mussen zien we hier nooit, andere vogels moeten idd vaak toekijken hoe het voor hen bedoelde voedsel wordt weg gekaapt. Vervelende vogels, ook al bewonder ik wel hun overlevingskracht.

  Like

  1. Ook hier de reactie: ze blinken uit door onhebbelijkheid.
   Dat meeuwen niet aan de kant gaan vind ik niet gek, daar zitten enorme joekels bij maar wat herrie maken betreft doen ze niet voor elkaar onder.

   Ik moet zeggen dat kauwen niet te dicht bij mensen komen, ik heb nog nooit gezien dat ze het eten onder je handen wegkapen, zoals meeuwen en duiven. En bij Artis de mussen, herinner ik me nu. Ze wipten gewoon tussen de mensen door.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.