discriminatie

Leeftijdsdiscriminatie


Daar spraken we over.
Heel vervelend voor degenen die er het slachtoffer van zijn, wijlen echtgenoot maakte het herhaaldelijk mee bij sollicitaties en ergerde zich groen en geel.
Logisch, als cv-monteur oude stempel kon hij menig jonggeleerde uit de brand helpen al wisten ze nog zoveel van de nieuwste ketel-printplaatjes. Naar mijn idee zouden senior+junior een ideaal koppel zijn, ze vullen elkaar aan.
Ook op ander gebied speelt leeftijd een rol, getuige dit voorvalletje vorig jaar. Niet belangrijk, toch storend.

Mijn tv-bril moest aangepast en ik maakte een afspraak bij de winkel waar ik hem gekocht had. Daar werd ik vriendelijk ontvangen, wat heet, bijna hartelijk op het flirterige af; ‘mevrouwtje’ werd bij de arm genomen en mocht plaatsnemen in een aangeschoven stoel en ‘vertel het eens..’ Hij hijgde nog nèt niet.
Ik legde uit van de afspraak; hij zocht mijn naam op in de computer, las de gegevens hardop voor.
Mevr. BS, adres, geboren 1946 en bij dat laatste was daar de verandering. Subtiel maar duidelijk: van charmant naar beleefd.

Stel je een sollicitant voor die een niet onaardige indruk maakt; en dan komt de leeftijd ter sprake… ‘helaas  U past net in ons team’ of dergelijke. De tegenvaller zal hard aankomen..
Of de senior op vrijersvoeten;  date met een vlotte dame, blijkt ze tegen de honderd te lopen.
Ook bij kinderen kan dit voorkomen. Onze oudste was vroeg op lengte en werd gevraagd voor een partijtje voetbal door een paar oudere jongens. Het spel verliep prima en ze praatten nog wat. Toen moest hij zijn leeftijd vertellen.  Het scheelde een jaar of drie maar je begrijpt dat het afgelopen was.   Ze slenterden weg en zoon keek sip.
Dit deed me denken aan een verhaal van Annie M.G. wier zoontje iets vergelijkbaars meemaakte.

Hoe dan ook, discriminatie is een gemeen verschijnsel. Dit stukje gaat alleen maar over leeftijd, je kunt bedenken hoe erg het is als het over huidskleur en/of nationaliteit gaat.
Maar het is onuitroeibaar.

14 gedachten over “Leeftijdsdiscriminatie

 1. Elke discriminatie is erg!
  Ik kan mij voorstellen dat het ook wel eens onbewust gebeurt…… zo zal iemand sneller toenadering zoeken met iemand die er leuk uitziet dan met iemand die bij het uitdelen van schoonheid niet vooraan gestaan heeft…… simpelweg omdat mensen zich daar sneller door aangetrokken voelen en vaak niet omdat ze de ander niet willen zien (komt ook voor natuurlijk), maar raken ze toevallig toch met die ander aan de praat dan blijkt die misschien wel veel aardiger te zijn dan die schoonheid.
  Als iemand bewust iemand achterstelt omdat hij/zij te oud, te jong, te lelijk, te klein, te lang, te dik. de donker, te blond of wat dan ook is heb ik daar moeite mee, al zijn er natuurlijk wel beroepen waarbij uiterlijk een belangrijke rol speelt (fotomodel bijv.), dan ligt het anders!

  Geliked door 3 people

  1. Je verwoordt het precies met ‘onbewust…’ Dat zijn nog maar een paar van de factoren waardoor discriminatie altijd zal blijven. Mensen eigen.
   Voor onnadenkende opvattingen die sommige personen bedenken heb ik geen geduld.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ja Bertie, zo iets zal wel altijd blijven bestaan. Ik werd vroeger steeds geconfronteerd met ouders van evt. vriendinnen die mij verdacht vonden door mijn rode haar. Zo dom, denk je later. Toch werden die meisjes natuurlijk beïnvloed door hun moeders (of vaders). En zo zal het met veel dingen gaan. Heb je nare ervaringen met … ik noem maar wat, uh… Tunesiërs (hadden wij in Tunesië) dan sta je er al gauw op zijn minst ‘niet open’ tegen over.
  Maar we moeten wel ons best blijven doen, vind ik, om niet te discrimineren of iedereen in een hokje te plaatsen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, die rode haren waren vroeger een echt plaag-onderwerp maar ik weet niet van serieuze verdenkingen!
   Nare ervaringen mag je niet meenemen in je beoordeling maar onbewust doe je dat toch. Daarom dienen we ons best te blijven doen. Soms vermoeiend…

   Like

 3. Je zult je maar pakweg 20 jaar jonger voelen dan je bent. Je zult maar willen leren, dansen, feesten, en ontdekken dat anderen daar heel vreemd naar kijken. Dat ze je ineens ‘oud’ vinden. Nu is dat laatste heel betrekkelijk. Een leuke jonge dame van 21 wordt door 16-jarige gezien als te oud, maar zelf vind ze de man van 31 die op haar valt weliswaar interessant maar zeker geen partner voor het leven. Dat zet zich je leven lang door. Boven de 65 tel je ineens niet meer mee, uitgeteld, afgedaan, opgegeven. Het is toch wonderlijk in welke vakjes mensen elkaar toch trachten te stoppen. Tot ze zelf in dat laatste hokje worden gestopt. Dan doet het ineens niet meer ter zake…..en intussen zing ik hardop mee met de popmuziek op de radio….mag vast ook niet…op mijn leeftijd….:)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.