leeftijd

Over leeftijd.


Het is niet altijd verstandig om toe te geven maar ik zeg het toch: ik loop tegen de zeventig.
Heden ten dage is dat niet meer aftands te noemen gezien de actieve senioren over wie je bijna struikelt. Fietsend, wandelend, gymnastiekend, je wordt doodmoe van ze.

‘Worden wij ook zo?‘ vroeg ik ooit aan echtgenoot na voor de zoveelste keer zowat platgereden te zijn door een jolig stelletje ouwe lullen.(zo noemden we ze, uit ergernis)

Ik hoop het niet.‘ Met een gepijnigde blik keek hij me aan. ‘Maar zadelpijn….’

Daar hoorde je dus nooit wat van.

Enfin.

Nu de levensverwachting intussen tot ver over de honderd jaar is gestegen behoor ik tot een soort middelbare bevolkingsgroep. Er zijn nog mensen boven mij.
Grappig om nog U te zeggen tegen ouderen. Zoals me als kind geleerd is.
Zo voel je je vanzelf een jonge blom ­čÖé

12 gedachten over “Over leeftijd.

 1. Ik weet nog niet of ik over de 100 wil worden hoor….. hangt er vanaf hoe!
  Ik verbaas mij wel eens over hoogbejaarden, niet te geloven wat sommige mensen nog kunnen op hoge leeftijd…. vaak dingen die ik nooit heb gekund!
  Ik ken een muzikant van in de 90 die nog uitstekend speelt op zijn blaasinstrument, nog een stel muziekanten van 80 en ouder die ook nog prima spelen en van 2 van die 80-ers weet ik nog maar net dat ze 80 zijn…. ik zou ze veel jonger geschat hebben!
  Een vrouw van in de 80 die stevige bomen zaagt met een gewone handzaag, een man van in de 90 die supersnel achter in mijn kleine 2-deurs autootje kroop (ik heb nog nooit iemand zo snel daarin zie kruipen!!!), een man van bijna 100 die dan niet meer zo goed ter been is, maar toch dagelijks zijn wandeling maakt en met iedereen een gezellig praatje maakt en nog op de bus stapt (zijn auto heeft hij weg moeten doen, dat was niet meer verantwoord)….. bij sommigen is wel enige achteruitgang te bespeuren, maar dan nog…. ze interesseren zich nog voor van alles (dat vind ik al heel positief) en veel 80-ers die inderdaad nog flinke stukken fietsen… al dan niet op een e-bike.
  Er zijn steeds minder mensen waar ik u tegen zeg, maar dat ik met u-zeggen opgevoed ben is nog steeds merkbaar. Toch betrap ik mij er steeds vaker op dat ik ongemerkt je zeg….. maar ach, meestal is dat dan tegen een jonger iemand.

  Geliked door 2 people

  1. Tja, ouder word je vaak zonder erg. Als mijn man niet ziek geworden was zouden wij nog steeds door het land karren, van Groningen tot diep in Limburg, hij op de e-bike, ik (meestal) op de gewone fiets. De voorbeelden die je noemt zijn allang geen uitzondering meer.
   De leeftijd merk je het eerst aan de wijze waarop jongere mensen je tegemoet treden, dat is soms schrikken ­čśë
   Honderd+ wil ik wel worden maar wat je zegt: hangt er vanaf hoe.

   Geliked door 1 persoon

 2. De levensverwachting is inderdaad naar hoger geworden, maar goed daarom mag men ook wat langer doorwerken.
  soms zijn ze echt vermoeid en dan zeg ik juist u tegen ze. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. Oudere jongeren zijn we intussen. Het jong zijn nog maar zo kort geleden, het ouder worden in enige activiteit doorgebracht. Mijn oma en ook moeder op deze leeftijd van nu, best oude dames. Werden nog veel ouder maar ze hadden al veel seniorenachtigs over zich toen ze zo oude waren als ik nu ben. Oma in zwart of donkere bloemen gekleed, moeder nog enigermate trachtend de grijsheid voor zich uit te schuiven. Bewegen was boodschappen doen of het huis schoonmaken. Niks geforceerds doen, geen bewegen om het bewegen. Oma werd 91, moeder 87. Maar ook dat klinkt best dichtbij als ik er goed over nadenk….

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja h├Ę, vooral als je een partner hebt.
   Gezond eten doet veel, dat merkten we tijdens de laatste vakantie in Zuid-Frankrijk. We aten ons ongans aan de lekkere groentes die daar zo welig groeien, echt bakken vol. Toch kwamen we geen gram aan. Zelfs de wijn speelde geen rol in deze.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.