Wildcrossen

Ze verstoren de rust. Laten je schrikken. Zijn er de oorzaak van dat enkele mensen de bossen mijden. Dit maakt ze irritant, heel erg zelfs.
Ook wij zijn ze wel eens tegengekomen en ook wij keerden toen liever huiswaarts. De laatste jaren wandelden we er niet meer , ik weet dus niet uit eigen ervaring hoe de situatie nu is maar gezien de klachten lijkt het nog hetzelfde.
Toch zijn er mensen die het bagatelliseren; iemand vraagt zich zelfs af wat ze nu eigenlijk verkeerd doen?? (zie de reacties onder het artikel).  Zij weten waarschijnlijk niet hoe scheurende motoren op natuurliefhebbers overkomen.
Bossen zijn per saldo gebieden waar niet alleen  natuur te genieten valt maar bovenal: rust en stilte.
Dat lijkt niet overal begrepen te worden.
Enige jaren geleden waren we in de bossen bij Schoorl (of Camperduin, weet niet precies) waar we af en toe werden gepasseerd door ruiters. We hadden maar opzij te gaan want ‘de paarden zouden onrustig worden’, riep er een, je moet maar durven. Na een paar van deze ontmoetingen bleven we er weg. Vakantiepret…..
Even buiten de grens omgeving Groesbeek maakten we hetzelfde mee.Nu is daar heel veel bos voorradig zodat we ons afvroegen: kan er voor ruiters niet  -net als voor de crossclubs – een speciaal gedeelte worden afgezet?
Een bosliefhebber kan echt wel tegen een enkele paardrijder en ook een verdwaalde crosser jaagt hem niet weg maar herhaaldelijk je wandeling verstoord zien is genoeg om het bos de rug toe te keren.
Eeuwig zonde.
In de Staatsbossen van St. Anthonis zijn verharde fietspaden, links en recht zwerven de grote grazers.  We kwamen er nog geen wildcrossers en -ruiters tegen. Voor groepen en schoolklassen zijn voldoende plekken vrijgehouden, verderop zijn bos (en hei) een zaligheid voor liefhebbers.
Zo kan het ook.

12 gedachtes over “Wildcrossen

 1. logbankje zegt:

  wildcrossers, mountainbikes en ga maar door die verzieken de rust en natuur waar de bossen juist voor bedoeld zijn.
  Jij moet maar aan de kant anders gaan ze over je heen, ik begrijp heel goed dat het genot van de bossen je is ontnomen door mensen die maar doen en niets met regels of andere hebben te maken. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel belangrijk dat er plekken zijn waar je rustig kan lopen! Crossen hoort echt op een aparte plek thuis!!! Paarden zijn prima, maar inderdaad met je niet elke 5 minuten opzij moeten voor een paard, dus speciale ruiterpaden zouden niet verkeerd zijn, maar daar moet natuurlijk wel ruimte voor zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen bang zijn voor paarden, die dieren hebben een kracht waarmee ze veel narigheid kunnen aanrichten…… gelukkig gaat dat meestal goed, maar is heb het zelf twee keer mis zien gaan.

  Like

 3. jammer dat mensen geen rekening met elkaar kunnen of willen houden. Toen ik nog naar het werk fietste (nu is het te ver) moest ik aan de kant voor wielrenners “aan de kant moeders” en ik werd de berm ingeduwd want die moesten door kunnen trappen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook zoiets. Een bel is overbodig terwijl ik een bloedhekel heb aan het geschreeuw: pasterop! PASTEROP!! Bij de zogenaamde sportieve uitmonstering hoort natuurlijk geen truttig belletje.
  Toegegeven, veel van hen gedragen zich heel redelijk. Wij ook, hoop ik.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.